Áprilisban folytatódik a rókák veszettség elleni vakcinázása: ezek az érintett területek

Áprilisban folytatódik a rókák veszettség elleni vakcinázása: ezek az érintett területek

agrarszektor.hu
Idén tavasszal sem marad el a rókák veszettség elleni vakcinázása, ezért az előző évek gyakorlata szerint az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom fog életbe lépni. A repülőgépes vakcinázás 2020. április 4-19. között zajlik majd hazánk déli és keleti megyéiben, írta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az immunizálás során a kezelendő területekre, ami azonban a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti, a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki, írta meg a Nébih. A programba bevont területek térképes, valamint megyei bontású listája elérhető a Nébih oldalán.

Fontos, hogy a lista csupán tájékoztató jellegű. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok adnak tájékoztatást. A konkrét információkról az önkormányzati hirdetőtáblákról informálódhat a lakosság, a külterületeken pedig plakátok figyelmeztetik a kirándulókat.

A vakcinázási programra a betegség megelőzése érdekében van szükség, a veszettség ugyanis a vadon élő és a házi emlősállatokra egyaránt veszélyt jelent. Háziállataink közül a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskák esetében pedig ajánlott.

A veszettség fő fenntartói a vörös rókák, melyek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető. Az immunizálási program eredményességét a Nébih ellenőrzi a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával. Az előző évek eredményei azt mutatják, hogy a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket. A veszettség hazánkban, éppen a vakcinázási programnak köszönhetően, mára nagyon ritkán fordul elő, utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a betegséget. Emberi megbetegedésre már több mint huszonöt éve nem került sor.

A téma iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus honlapját, ami többek között a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről nyújt széleskörű tájékoztatást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55