Ritka óriáscsigát keresnek a magyar kutatók: a lakosság segítségét kérik

Ritka óriáscsigát keresnek a magyar kutatók: a lakosság segítségét kérik

agrarszektor.hu
A citizen science (közösségi vagy házi tudomány) jegyében egy invazív faj magyarországi elterjedtségének felmérésében kér lakossági segítséget két magyar tudós. Turóci Ágnes és Páll-Gergely Barna azt szeretnék megtudni, hogy amit korábban a pincelakó meztelencsiga inváziójának hittek, az valóban az-e, vagy egy másik puhatestű faj térnyerése.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Turóci Ágnes biológus és Páll-Gergely Barna zoológus, nemzetközi hírű csigakutató felhívása a ritka, de városi környezetben nyári esők után fel-felbukkanó nagy termetű, sárgás-zöldes pincelakó meztelencsigáról (Limacus flavus) szól. Mint Facebook-bejegyzésükben írják, a főváros budai részén begyűjtött példányokról boncolásuk után kiderült, hogy azok egy másik faj, a foltos meztelencsiga (Limacus maculatus) egyedei voltak, írta meg a Qubit.

Felmerült a kérdés, hogy az összes pincelakó meztelencsiga-adat rossz határozás eredménye-e. Ezért két tudós a Mátra Múzeum gyűjteményi anyagát is átnézte, és úgy találták, hogy a pincelakó meztelencsiga országszerte elterjedtnek látszik, míg a foltos meztelencsiga jelenleg csak Budáról ismert.

Hogy felmérjük, hogy a két faj jelenleg mennyire terjedt el, szükségünk lenne élő példányokra Budapestről, illetve az ország más tájairól is. Ha láttok nagy termetű, sárgás-zöldes, barna foltos meztelencsigát, legyetek kedvesek eltenni egy befőttesüvegbe (vagy hasonlóba), a többi logisztikát pedig megbeszéljük privátban

- fogalmazott Turóci Ágnes és Páll-Gergely Barna.

A szakértők szerint egyébként mindkét faj a Kaukázus térségében őshonos, és nagyon úgy tűnik, hogy Európába onnan települtek be az elmúlt évtizedekben.  A kutatók azt kérték az emberektől, hogy az észleléseket ehhez a Facebook-poszthoz írják. A beérkező adatokból készülő cikk várhatóan az ősszel fog megjelenni.

(A címlapkép csak illusztráció.)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?