Horgászboltokban razziázott a hatóság: elképesztő, mennyi szabálytalanságot találtak

Horgászboltokban razziázott a hatóság: elképesztő, mennyi szabálytalanságot találtak

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben két tucat horgászboltban is ellenőrzést tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). Az ellenőrzések során több száz csalihalnak szánt, igazolatlan eredetű ezüst kárászt, keszeget, bodorkát és egyéb halat foglaltak le a halőrök.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az ellenőrzésekkor kirívónak számított annak a Váci horgászboltnak az esete, ahol összesen 145 hal került elő, köztük 47 darab, 5-10 cm körüli balin. Az eljárás során kiderült, hogy a halak a Duna vízterületéről, horgászfogásból származnak, és az azokat kifogó horgász nem ismerte fel a méretkorlátozással védett balint. A lefoglalt őshonos halakat - eredetük igazolása után - a Nébih ÁHSZ munkatársai visszaszállították természetes élőhelyükre, hogy visszanyerhessék szabadságukat, olvasható a hatóság honlapján.

Ez az eset is rávilágít arra, hogy a szélhajtó küsz (köznyelven sneci) és a hasonló méretű balin a tapasztalatlan szem számára könnyen összetéveszthető. Azonban, míg a sneci esetében nincs méretkorlátozás, addig a balin legkisebb kifogható mérete 40 cm. A Nébih azt tanácsolja, hogy akinek horgászként kétsége van a hal fajának beazonosításában, annak tanácsos a megfogásukat követően azonnal visszaengedni őket, vagy hozzáértő tanácsát kérni. A méret és a darabszám korlátozással védett magyar halak előírásoktól eltérő kifogása az állami horgászjegy bevonásán és újbóli kiváltásának megtiltásán túl - a halak halgazdálkodási értékének megfelelően - akár 500 ezer forintig terjedő halvédelmi bírsággal is sújtható. Emellett a horgász zsákmány kereskedelmi forgalmazásáért szintén halvédelmi bírság járhat. A csalihalak forgalmazásának és felhasználásának veszélyeiről ebben a cikkben olvashatnak bővebben.

Magyarország természetes vízi halállománya nemzeti kincs, így a halak és élőhelyeik megőrzése az állampolgárok közös feladata. A Nébih arra kéri a lakosságot, ha horgászattal, halászattal, halkereskedelemmel összefüggésben szabálytalanságot tapasztalnak, jelezzék az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?