Durva szabályszegés történt a magyar horgásztavon: eljárást indított a hatóság

Durva szabályszegés történt a magyar horgásztavon: eljárást indított a hatóság

agrarszektor.hu
Május végén egy Bogács környéki horgásztavon tartottak helyszíni ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) halőrei. A helyszínen ugyanis mintegy 1500 kilogrammnyi háromnyaras ponty telepítését tervezte a horgászegyesület. A hatóság azonban a mennyiségi eltérés és a szállítási dokumentumok hiánya miatt megtiltotta a halak vízbe helyezését.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az ÁHSZ kiemelt feladatai közé tartozik a haltelepítések szabályosságának, valamint a halak nyomonkövethetőségének ellenőrzése, így a tavaszi haltelepítések időszakában a halőrök országszerte fokozottan vizsgálják a jogszabályi előírások betartását - olvasható a Nébih oldalán. Az ellenőrzött Bogács környéki horgásztavon előzetes bejelentés szerint 1500 kg háromnyaras ponty telepítését tervezték.

A Nébih halőrei megvizsgálták a szállítmányt kísérő dokumentumokat, azonban a halszállító jármű sofőrje sem az autó, sem saját jogosultságát - élőállat szállításához szűkséges engedéllyel - nem tudta igazolni. Emellett a bemutatott víziállat-egészségőri igazoláson - melyet május 20-ai dátummal állítottak ki - 3200 kg ponty szerepelt, ugyanakkor a szállítólevélen már 1600 kg pontyot rögzítettek. A szállítóautó tartályainak mérete alapján merült fel annak gyanúja, hogy azon kevesebb hal lehet, mint amit a kísérő dokumentáció igazol. A helyszíni tapasztalatok alapján az ellenőrök visszafordították a szállítmányt a termelőhöz, és mennyiségi ellenőrzést végeztek, mely során kiderült, hogy a halszállító autón mindössze 802 kg hal volt. 

A termelő az eljárás során nem volt együttműködő, próbálta akadályozni a hatóság mennyiségi ellenőrzését, ezért a halőrök a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság segítségét kérték. Az ÁHSZ jelenleg igazolatlan eredetű hal telepítésének szándéka miatt, míg a rendőrség magánokirat hamisítás és csalás gyanúja miatt folytat vizsgálatot ismeretlen tettes ellen.  A haltelepítések nyomonkövethetősége és ellenőrizhetősége érdekében jogszabályi előírás a telepítések előzetes bejelentése. Ezt a telepítés előtt legalább 3 nappal kell megtennie a halgazdálkodásra jogosultnak a halgazdálkodási szakrendszerben, ezáltal biztosítva, a hatósági felügyeleti feladatok hatékony elvégzését.

A Nébih felhívja a horgászok és a halgazdálkodásra jogosultak figyelmét, hogy az ÁHSZ a továbbiakban az eddigieknél szigorúbban és hatékonyabban fog fellépni e téren a halak és élőhelyük védelme érdekében. Mindez magában foglalja mind a halszállítmányok nyomonkövethetőségének, mind a telepítésre szánt halak mennyiségének és minőségének ellenőrzését. A hatóság célja továbbá a telepítések bejelentésének ösztönzése, valamint a horgászati céllal üzemeltetett nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek nyilvántartásba vétele. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?