Itt a figyelmeztetés: óriásit bukhatnak azok, akik itt veszik most a tűzifát

agrarszektor.hu
Közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifacsalót a Nógrád vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR ellenőrei. Az eladó a próbavásárláskor a kifizetett mennyiségnél lényegesen kevesebb fát adott át, amelynek a származását sem tudta igazolni, így a Nébih hatósági zár alá vette a tűzifát.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Csúnyán lebukott egy közösségi médiás tűzifacsaló, a hatóságok egy próbavásárlás keretén belül 5 m³ tűzifát rendeltek egy facebookos profillal rendszeresen hirdető személytől. A csaló és társa az előre egyeztetett időpontban és helyszínen megjelent egy zárt kisteherautóval, a megrendelt fáért pedig 250 ezer forintot kértek - olvasható a Nébih oldalán. A tűzifa vételárának kifizetését követően a hatóság képviselői felfedték magukat. Az igazi meglepetés azonban csak ezután következett: a leborított fa alig valamivel több mint 2,5 m³ volt, azaz a megrendelt fa felét adták volna át a teljes vételárért a vevőnek.

Az eladók az áru származását igazoló dokumentumokat sem tudtak bemutatni, így a Nébih hatósági zár alá vette a tűzifát. Az ügyben a fogyasztóvédelmi hatóság külön eljárást indított. Az eset ismét rávilágított a Facebookról történő vásárlás kiemelt kockázatára. Tűzifabeszerzés során mindig célszerűbb a már régebb óta működő, megbízható és ismert kereskedőket előnyben részesíteni. Ebben jelentős segítséget nyújt a Nébih „Tűzifát okosan” keresőfelülete is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?