Figyelmeztet a Nébih: óriásit bukhatnak azok, akik itt veszik most a tűzifát

Figyelmeztet a Nébih: óriásit bukhatnak azok, akik itt veszik most a tűzifát

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban több jelzés is érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) annak kapcsán, hogy a tuzifanagyker.hu oldalon hatósági áron hirdetett termékek végül nem jutnak el a vásárlókhoz. A hatóság éppen ezért arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy a fenti oldalról ne rendeljenek tűzifát, illetve semmiképp se utaljanak előre az 10300002-13367208-00014900 MKB Banknál vezetett számlaszámra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Erdélyből származó tűzifát kínálnak hatósági áron a tuzifanagyker.hu oldalon, azonban az alacsony árért cserébe az oldal üzemeltetői előre utalást kérnek a vásárlóktól. Az oldal egy gondosan felépített, tartalmában is megnyerő, hiteles felület látszatát kelti: azon többek között ügyfélszolgálati idő, hírblokk, valamint részletes leírás is megtalálható. Gyanúra adhat azonban okot, hogy az EUTR nyilvántartási szám hiányzik - írta meg a Nébih. A hatóságnál tett bejelentések szerint a vásárlók a megrendelést követően részletes visszaigazolást, tételes számlának tűnő kimutatást, valamint egy (két hónapja bejegyzett céghez tartozó) számlaszámot kaptak. Az utalást követően azonban a terméket már egyikük sem vehette át.

A Nébih ezért arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a 10300002-13367208-00014900 MKB Banknál vezetett számlaszámra ne utaljanak tűzifavásárlás érdekében, mert a beérkezett bejelentések alapján alapos a gyanú, hogy csalásra használják a számlaszámot. A részletes honlaptartalom és a fában gazdag Erdélyből történő szállításról szóló ígéret valósnak tűnhet, amit az alacsony ár és a gondosan összeállított válaszok csak tovább erősítenek. Ebből is látszik, hogy a csalók egyre felkészültebbek, ezért csak a hirdető és a hirdetés tartalmának alapos ellenőrzése után döntsenek a tűzifavásárlás mellett. A legfontosabb szabályok, amiket mindig érdemes szem előtt tartani:

  • Az ember mindig ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásároljon, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkezik.
  • A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
  • Minden hirdetésben fel kell tüntetni az EUTR azonosító számot. E nélkül érdemes más eladót keresni.
  • Mindig ellenőrizni kell a EUTR azonosító számot a Nébih honlapján.
  • Mindig ellenőrizni kell a telefonszámot a Nébih fekete listáján.
  • A közösségi médiában (Facebook stb.) megjelent hirdetések nagyon kockázatosak! A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért a vásárló soha ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszon.
  • Tűzifát csak szállítójeggyel szabad átvenni! 
  • Lerakodás előtt alaposan meg kell nézni a kiszállított fát, és ellenőrizni kell, hogy a vásárló azt kapta-e, amit megrendelt, illetve ami az átadott iratokon (szállítójegy, számla, nyugta stb.) szerepel!
  • Soha nem szabad pénzt előre utalni, főleg ismeretlen hirdetőknek!
  • Fokozott óvatosság szükséges, ha a hirdető az EUTR rendszerben regisztrált székhelyétől távol, vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni, a tapasztalatok szerint az ilyen hirdetések legtöbbször csalóktól származnak!
  • Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen a vásárló.

A Nébih emellett azt kéri a fogyasztóktól, hogy ha valaki úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, jegyezzen fel minden adatot a vásárlással, megrendeléssel kapcsolatban - elsősorban forgalmi rendszám, telefonszám, nevek, címek - és írja meg panaszát a Nébih-nek. Kétség esetén jelezze a jogszerűtlennek tűnő hirdetéseket a hatóságnak az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02