Figyelmeztet a Nébih: óriásit bukhatnak azok, akik itt veszik most a tűzifát

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban több jelzés is érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) annak kapcsán, hogy a tuzifanagyker.hu oldalon hatósági áron hirdetett termékek végül nem jutnak el a vásárlókhoz. A hatóság éppen ezért arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy a fenti oldalról ne rendeljenek tűzifát, illetve semmiképp se utaljanak előre az 10300002-13367208-00014900 MKB Banknál vezetett számlaszámra.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Erdélyből származó tűzifát kínálnak hatósági áron a tuzifanagyker.hu oldalon, azonban az alacsony árért cserébe az oldal üzemeltetői előre utalást kérnek a vásárlóktól. Az oldal egy gondosan felépített, tartalmában is megnyerő, hiteles felület látszatát kelti: azon többek között ügyfélszolgálati idő, hírblokk, valamint részletes leírás is megtalálható. Gyanúra adhat azonban okot, hogy az EUTR nyilvántartási szám hiányzik - írta meg a Nébih. A hatóságnál tett bejelentések szerint a vásárlók a megrendelést követően részletes visszaigazolást, tételes számlának tűnő kimutatást, valamint egy (két hónapja bejegyzett céghez tartozó) számlaszámot kaptak. Az utalást követően azonban a terméket már egyikük sem vehette át.

A Nébih ezért arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a 10300002-13367208-00014900 MKB Banknál vezetett számlaszámra ne utaljanak tűzifavásárlás érdekében, mert a beérkezett bejelentések alapján alapos a gyanú, hogy csalásra használják a számlaszámot. A részletes honlaptartalom és a fában gazdag Erdélyből történő szállításról szóló ígéret valósnak tűnhet, amit az alacsony ár és a gondosan összeállított válaszok csak tovább erősítenek. Ebből is látszik, hogy a csalók egyre felkészültebbek, ezért csak a hirdető és a hirdetés tartalmának alapos ellenőrzése után döntsenek a tűzifavásárlás mellett. A legfontosabb szabályok, amiket mindig érdemes szem előtt tartani:

 • Az ember mindig ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásároljon, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkezik.
 • A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
 • Minden hirdetésben fel kell tüntetni az EUTR azonosító számot. E nélkül érdemes más eladót keresni.
 • Mindig ellenőrizni kell a EUTR azonosító számot a Nébih honlapján.
 • Mindig ellenőrizni kell a telefonszámot a Nébih fekete listáján.
 • A közösségi médiában (Facebook stb.) megjelent hirdetések nagyon kockázatosak! A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért a vásárló soha ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszon.
 • Tűzifát csak szállítójeggyel szabad átvenni! 
 • Lerakodás előtt alaposan meg kell nézni a kiszállított fát, és ellenőrizni kell, hogy a vásárló azt kapta-e, amit megrendelt, illetve ami az átadott iratokon (szállítójegy, számla, nyugta stb.) szerepel!
 • Soha nem szabad pénzt előre utalni, főleg ismeretlen hirdetőknek!
 • Fokozott óvatosság szükséges, ha a hirdető az EUTR rendszerben regisztrált székhelyétől távol, vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni, a tapasztalatok szerint az ilyen hirdetések legtöbbször csalóktól származnak!
 • Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen a vásárló.

A Nébih emellett azt kéri a fogyasztóktól, hogy ha valaki úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, jegyezzen fel minden adatot a vásárlással, megrendeléssel kapcsolatban - elsősorban forgalmi rendszám, telefonszám, nevek, címek - és írja meg panaszát a Nébih-nek. Kétség esetén jelezze a jogszerűtlennek tűnő hirdetéseket a hatóságnak az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?