Támadnak a csalók: magyarok tömegeit verik át ezzel, óriási lehúzás lehet a vége

Támadnak a csalók: magyarok tömegeit verik át ezzel, óriási lehúzás lehet a vége

agrarszektor.hu
Jelentősen megnőtt a csalók száma a hazai tűzifapiacon az energiaválság fennállása óta, és ezzel együtt a hiszékeny vásárlók is egyre többen vannak. A hatóság szerint a trükkös hirdetések zöme a közösségi oldalakon jelenik meg: sokszor nemcsak az átadott faanyag minőségével, hanem a mennyiségével is gond van.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Többszörösére nőtt Magyarországon a tűzifa iránti kereslet az elmúlt hónapokban, mióta kirobbant az energiaválság, még azok is megpróbálnak átállni a faalapú fűtésre, akik korábban villamos energiával, illetve gázzal fűtöttek. A megemelkedett kereslet a csalók figyelmét is felkeltette, és míg a korábbi években is akadtak, idén megsokszorozódott a gyanús hirdetések száma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendszeresen ellenőrzi a különböző hirdetési portálokra, illetve a közösségi oldalakra feltöltött ajánlatokat: tapasztalataik szerint a csalók elsősorban hirdetések útján szerzik az ügyfeleiket, ahol soron kívüli kiszállítással és meglepően alacsony árakkal igyekeznek felhívni magukra a figyelmet - írja a Magyar Nemzet.

A telefonos kapcsolatfelvételnél a bizalmat még tovább igyekeznek erősíteni a csalók azzal, hogy kezdetben rendkívül meggyőzően és készségesen válaszolnak minden kérdésre, ám ez csak addig tart, míg a szállítmány meg nem érkezik, és a gyors lerakodás, illetve pénzátvételt után el nem tűnnek. A leborított fahalom sokszor már elsőre is kevesebbnek tűnik a megrendelthez képest, és gyakran derül arra fény, hogy a megrendelt áru fele sem érkezik meg, ráadásul a halom aljáról odvas, korhadt, kisebb fűtőértékű tűzifa kerül elő. Ezt követően azonban eredményes reklamációra már senki nem számíthat, jobb esetben csak mellébeszél a hirdető, de sok esetben fenyegetően, akár testi megtorlást kilátásba helyezve, látszatfelháborodással utasítja el a „jóhírét” rontó vevőt.

A legnagyobb hazai hirdetési portálok üzemeltetői egyre hatékonyabban szűrik ki a jogszerűtlen hirdetéseket és a csalókat, akik így egyre nagyobb számban jelennek meg a közösségi médiában, elsősorban a Facebook Marketplace-én, mivel ezen hirdetések ellenőrzését nem lehet hatékonyan elvégezni. Míg a hirdetési portálok megkövetelik a hirdető megfelelő beazonosítását, a közösségi portálon akár fiktív profillal is lehet hirdetni. A visszaélések kiszűrése érdekében a Nébih ellenőrei fokozottan vizsgálják a Facebookon megjelenő tűzifahirdetéseket

- közölte a Nébih. 

A csalások hatékony elkerülése érdekében a Nébih készített egy összefoglalót. E szerint a legfontosabb, hogy ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól ajánlott tűzifát vásárolni, aki a Nébih­nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosítószámmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkezik. A hatóság szerint a telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa-közvetítéssel foglalkozóknál. Ha valaki hirdetés alapján vásárol, ellenőrizze, szerepel-e benne az EUTR-azonosító, amelynek valódiságát a Nébih honlapján könnyen lehet ellenőrizni. Amennyiben a közösségi oldalon megjelenő hirdető személye nem egyezik meg a technikai azonosító szám tulajdonosával, jobb, ha nem kötjük meg az üzletet. Ha mégis megtörtént a baj, és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, minden esetben meg kell őrizni a kapott bizonylatot, és a vásárlással kapcsolatos minden adatot megtartva jelezni kell a hatóságnak a dolgot. Mindezek mellett a Nébih létrehozott egy feketelistát is, amelynek segítségével a hirdető telefonszáma alapján megtudható, hogy csalóval van-e dolgunk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?