Keleti farmer: Új zónákban éled fel Kína sertés termelése

Keleti farmer: Új zónákban éled fel Kína sertés termelése

Takarék Agrár24
Az afrikai sertéspestis (ASP) 2018-ban kezdődő kínai pusztítása nyomán megírtuk mennyire tartós és érezhető hatással jár majd a világ élelmiszer-ellátására a jelentős sertéshús kiesés, miközben Kína és a világ kereslete érdemben nem csökken. A mostani blogbejegyzés az azóta újraépülő kínai sertéstermelésbe mutat kis betekintést, ahogy erről részletesen a hamarosan megjelenő Agrárláz 2021 kiadványunkban is írunk majd.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrárláz 2020 kiadványban a Takarékbank Agrárcentrum elemzőiként már több mint 1 éve megírtuk, milyen hatással jár majd az afrikai sertéspestis (ASP) 2018-ban kezdődő kínai pusztítása, a mostani blogbejegyzés pedig az azóta újraépülő kínai sertéstermelésbe mutat kis betekintést. Egy friss bloomberg cikk alapján béke időben évi 300 + milliárd dollár a kínai sertéspiac forgalma, ami közel 90 ezer milliárd forintot jelent 300 USD/HUF körüli árfolyammal számolva. A kínai sertés termelés Kína észak-keleti, valamint dél-nyugati régióiban koncentrálódik, közel a kukorica termeléshez. Ez az Egyesült Államokban is hasonlóan épül fel, a kukorica övezetet ("corn belt") lefedő tagállamok adják a sertés kibocsátás meghatározó részét.

A kínai sertés ágazat újraépülésének léptékét mutatja, hogy Henan tartományban a Muyuan Foods egy 84 ezer sertés együttes befogadására képes, emeletes farmot épít, aminek éves kibocsátása meghaladhatja majd a 2 millió állatot. További, új farmok építésére azért is szükség lesz, mert 2021 májusától a kínai szabályozó 5 nagy zónára osztja fel az országot, amelyek közt az élő állatok szállítását fokozatosan megtiltja.

Forrás: Bloomberg, Kína mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériuma

Mivel a cikk szerint évente nagyságrendileg 120 millió élő sertés szállítottak eddig az egyes tartományok között, ezért ennek részleges kiváltása is új, helyi termelő kapacitásokkal nagy kihívást jelent, ráadásul átmenetileg lesznek túlkínálatos és túlkeresletes az említett 5 régió között, amelyeknél akár jelentős belföldi árkülönbségek is kialakulhatnak. Utóbbi mérsékli majd azt, hogy fagyasztott, feldolgozott formában lehet azért árut szállítani, de ehhez további hűtött lánc kapacitásoknak kell kiépülni.

A Kínába exportáló országoknak egyelőre még nem kell aggódniuk, hogy a kínai sertéságazat költséghatékonyságban megelőzi őket, ugyanis az iparágból kiemelkedő Muyuan Foods költségszintje is még 14 yuan/kg átlagosan,ami 2021 tavaszi árfolyamszinteken számítva is közel 650 Ft/kg. Ennek oka elsősorban az, hogy a kínai növénytermesztés, ami a takarmány előállításuk alapját adja továbbra is nagyon elaprózott birtokszerkezetben termel. Hogy mennyire az kiderül majd az Agrárláz 2021 kiadványunkból(részlet: "közel 140 millió hektár szántóterületükből 120 millió hektárt 260 millió fő vidéki háztartásbeli, azaz a gazdálkodó családok tagjai művelnek meg, így egy gazdaságra alig 1 hektár körüli földterület jut.")

Az afrikai sertéspestis elleni küzdelem újabb lépése tehát a belső regionalizáció, zónák kialakítása Kínában, amelyhez hasonló intézkedésekkel Brazília és Spanyolország is fokozatosan vissza tudta szorítani a betegség terjedését, és végső soron a jelenlétét is. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?