Keleti farmer: Áradások nehezítik a kínai gazdák életét

Keleti farmer: Áradások nehezítik a kínai gazdák életét

Takarék Agrár24
Július végén súlyos esőzések okoztak áradást Kína Henan tartományában, ahol egy hét leforgása alatt a teljes éves átlagos csapadékmennyiség lehullott. A magyar nyelvben is használt fordulat szerint, tényleg leszakadt az ég, sajnos emberi áldozatokkal, de mellettük jelentős gazdasági károkkal együtt. A mai blogbejegyzés célja, hogy értékeljük a Kínát sújtó extrém időjárás hatásait a helyi mezőgazdaság, és áttételesen a világgazdaság szempontjából is.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Számok szintjén, a július 30-i kínai újság beszámolókból már látszik, hogy közel 100 ember meghalt és közben 1 millió hektár mezőgazdasági terület is érintett legalább 10%-os várható terméskieséssel. Sajnos az állatok sem úszták meg, közel 250 ezer sertés, 6,4 millió csirke és 45 ezer juh esett a víznek áldozatul, így az állatartókat ért kár már közelíti a 350 millió USD-t (ami több mint 100 milliárd Ft 300 HUF/USD árfolyamon számolva). Az érintett kis gazdaságok száma is meghaladja a 15 ezret és sokuknak külső támogatás nélkül nehéz lesz talpra állni a jelentős veszteségek után.

A nagy számokat kontextusba helyezve, bár Henan adja a kínai sertés kibocsátás 10%-át, de a 2021-es kínai sertés állományi számból kiindulva, azt arányosítva, a tartományban lévő közel 40 millió sertésnek csak a 0,6%-a pusztult el az árvízben, ezért közvetlenül nem veszélyezteti az élelmiszer ellátásukat és nem vezet magasabb sertés árakhoz. Közvetetten viszont nehéz számszerűsíteni a hatásokat, mert nyilvánvaló, hogy az árvíz utáni környezet kedvez az afrikai sertéspestis újbóli terjedésének is, ezért a hatóságok mindent megtesznek az elhullott állatok gyors begyűjtése és ártalmatlanítása/megsemmisítése érdekében. A kínai mezőgazdaság vonatkozásában a kukorica 2021 őszi aratása után derül majd ki igazán, hogy mekkora az összesített kár (150 ezer hektáron szinten már biztos hogy megsemmisült a termés), amelyet az özönvíz szerű esőzés okozott, feltéve hogy újabb csapások nem érik a helyi termelőket.

A Kínát érintő extrém időjárási sajnos nem ért véget 2021-ben az előbb említett áradásokkal, ugyanis Shanghai térségében ért partot július végén az egyik legnagyobb trópusi vihar, az In-Fa, amely a partmenti városokban 100 km/h feletti széllel jelentős csapadékot hozott, de remélhetőleg a szárazföldön, Henan tartomány felé közelítve tovább lassul és csökken a csapadék mennyisége is.

A világ ellátási láncaiban Kína nem csak a mezőgazdasági termékek keresleti oldalán jelentős szereplő, hanem legnagyobb gyártó országként, többek közt az iPhone telefonokat összeszerelő Foxconn kínai gyárait is érinthették az extrém időjárás okozta események, korlátozások.

Összességében tehát a kínai időjárás tovább növeli a mezőgazdasági áruk globális piacának 2021-es kereslet oldali bizonytalanságát, miközben az Egyesült Államokban továbbra is inkább aszályos az időjárás, amely egyre jobban érinti a kukorica övezetet is, ezért érdemes figyelni az augusztus 12-én megjelenő Crop Production jelentést, amelyből kiderülhet, lesz-e érdemi terméskiesés az amerikai kukoricánál. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43