Csúnyán lebuktak a Tiszán fosztogató orvhalászok: súlyos büntetésre számíthatnak

MTI
Vádemelést javasoltak a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei a nyomozás lezártával két tiszaburai orvhalásszal szemben, aki idén januárban a tilalom ellenére kifogott egy nagyméretű szürkeharcsát a folyóból és eladásra kínálta egy halétteremnek - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

A közlemény szerint a két férfi Kiskörénél, a Tisza folyó 392-es folyamkilométerénél 2021. január 23-án egy 56,5 kilogrammos, 212 centiméteres szürkeharcsát fogott ki.A kifogott halat telefonon eladásra kínálták egy halétteremnek, azonban a rendőrök a vendéglőnél tetten érték a feltételezett elkövetőket és előállítottak őket. A nyomozók a két férfit gyanúsítottként hallgatták ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szürkeharcsa 2020. december 1. és 2021. február 28. között fogási tilalom alá eső halfaj. A hal eltulajdonításával a terheltek 139 ezer 857 forint kárt okoztak egy sporthorgász kht.-nek - tudatta a rendőrség. A nyomozás során az igazságügyi halászati szakértő megállapította, hogy a kifogott - hozzávetőlegesen 60 éves - szürkeharcsán található sérülések úgynevezett gereblyéző horgászati módhoz készített eszköztől származtak, ami tiltott halfogási eszköznek és eljárásnak minősül. Ezért a gyanúsítottaknak nemcsak lopás, hanem orvhalászat miatt is felelniük kell - közölték.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?