Szigorítások az állategészségügyben: ezekre jó lesz figyelni, sok magyart érinthetnek

Szigorítások az állategészségügyben: ezekre jó lesz figyelni, sok magyart érinthetnek

agrarszektor.hu
Legalább 50 százalékkal csökkenteni kell a haszonállat-tenyésztésben és az akvakultúrában felhasznált antimikrobiális szerek értékesítését 2030-ig. A fenti sort már mindenki hallhatta vagy olvashatta valahol, de vajon mihez képest kell elérni a csökkenést? A COPA-COGECA haszonállatokkal- így a lovakkal- foglalkozó munkacsoportjainak ülésein is fontos témaként szerepelnek a fenntarthatóbb élelmiszerrendszerek kialakításához szükséges intézkedések.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A munkacsoport résztvevői egyet értettek azzal, hogy az egészséges állatok tartása már önmagában is alapja az állatjóléti törekvéseknek, de kihangsúlyozták, hogy minden intézkedésnek tudományos tényeken kell alapulnia. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ESVAC (állat-egészségügyi antimikrobiális fogyasztás európai felügyelet) projektje minden évben információkat gyűjt az antimikrobiális szerek állatokban történő felhasználásáról, és éves jelentések formájában közzé is teszi - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A projektben történő részvétel önkéntes, 2010. áprilisában indult 9 résztvevővel, és mára már 31 országra nőtt az adatszolgáltatók köre. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A jelenlegi információk szerint az ESVAC 2017-es adatai fogják adni a kiindulópontot a "Farm to fork" stratégiában foglalt cél megvalósításához. A szervezet kiemelte, azt, hogy különösen fontos, hogy az emberi orvoslásban kritikus fontosságúnak tartott antibiotikumok állat-egészségügyi értékesítése csökkenő tendenciát mutat. 2011 és 2018 között az eladások a következőképp csökkentek:

  • 24% a harmadik és negyedik generációs cefalosporinok esetében
  • 70% a polimixinek esetében
  • 4% fluorokinolonok esetében
  • 74% egyéb kinolonok esetében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az európai helyzet kettős képet mutat: 2011-2018-ra vonatkozó adatokat szolgáltató 25 ország közül 18 ország észlelte az állatorvosi antibiotikumok értékesítésének csökkenését. Ugyanakkor 5 országban 5% -ot meghaladó növekedést regisztráltak, két másik országban pedig az általános értékesítés kismértékű (2% alatti) csökkenése volt megfigyelhető, így a szakemberek bizakodóak a tekintetben, hogy az átlagos értékesítés felett produkáló országokban is van esély jelentős csökkenést elérni.

Néhány ország az adatszolgáltatás mellett ismertette az állatok antimikrobiális rezisztenciájának leküzdését célzó főbb tevékenységeket, valamint magyarázatokat fűzött az országban tapasztalható eladások csökkenésére vagy növekedésére, mint például:

  • az ellenállás előfordulásának csökkentését célzó nemzeti cselekvési tervek végrehajtása;
  • stratégiák és kampányok az antimikrobiális szerek körültekintő használatának előmozdítására;
  • bizonyos antimikrobiális szerek élelmiszertermelő állatokban történő alkalmazásának korlátozása;
  • vényellenőrzési intézkedések;
  • kampányok az antimikrobiális rezisztencia veszélyének tudatosítására;
  • antimikrobiális célok meghatározása az értékesítés csökkentése érdekében.

Az (EU) 2019/6 rendelete, valamint annak jövőbeni felhatalmazáson alapuló és végrehajtási jogi aktusai összefüggésében elindult egy iránymutatás kidolgozása az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az ESVAC szakembereinek együttműködésével az antimikrobiális szerek uniós szintű értékesítéséről és állatokban történő felhasználásáról. A rendeletet már hatályos, de alkalmazni 2022. január 28-tól kell, tehát új állat-egészségügyi termékekre és gyógyszertartalmú takarmányokra vonatkozó uniós előírások lépnek majd életbe. A rendelet előírja többek között, hogy:

  • antimikrobiális állatgyógyászati készítményre vonatkozó állatorvosi vény metafilaxis esetén csak a fertőző betegség állatorvos általi diagnózisát követően állítható ki
  • tudni kell megindokolni a vény kiállításának szükségességét
  • Az antimikrobiális állatgyógyászati készítményekre vonatkozó állatorvosi vény a kiállítás napjától számított öt napig lesz érvényes
  • az antimikrobiális állatgyógyászati készítmények
  • nem alkalmazhatók rutinszerűen
  • nem használhatók fel a rossz higiénia, a nem megfelelő állattartási gyakorlatnak vagy az odafigyelés hiányának, illetve az állattartó telep nem megfelelő üzemeltetésének kompenzálása céljából, valamint a növekedés előmozdítása vagy a hozam fokozása céljából.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sarkalatos pontja az előírások sokaságának, hogy bizonyos antimikrobiális szereket/szercsoportokat humán fertőzéses betegségek kezelésére fognak fenntartani, ilyen formán azokat különválasztják, és azokra állatgyógyászati célra nem fognak kiadni forgalomba hozatali engedélyt. A következő programozási időszaki Közös Agrárpolitikához kapcsolódó stratégiai dokumentumok részletszabályainak alakulását folyamatosan figyelemmel kísérik. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?