A vírus sem fogott ki a pecásokon: rengetegen horgásztak a járvány alatt az országban

A vírus sem fogott ki a pecásokon: rengetegen horgásztak a járvány alatt az országban

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy még a koronavírus-járvány sem tudott kifogni a pecapiacon, hiszen már 750 ezer regisztrált horgászt tartanak számon Magyarországon, a számuk pedig egyre nő, bár már nem olyan ugrásszerűen, mint az elmúlt években. Bár a tavaly nyári hónapokban gyakorlatilag megrohamozták az emberek a vízpartokat - és ennek apropóján a horgászboltokat is - a lelkesedés és a fogyasztás az év utolsó harmadára visszatért a 2019-ben tapasztaltakhoz és ez a tendencia figyelhető meg azóta is. A pecázás évek óta igazi aranykorát éli.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon jelenleg több mint 750 ezer a regisztrált horgászok száma, amely 2014 óta gyakorlatilag megduplázódott. A szám még mindig növekszik, de már lassabban, a koronavírus-járvány ebben nem okozott kiugrást. Rendszeresen több mint félmillió ember horgászik, egy évben átlagosan 16-18 napot. Idén várhatóan a 10 milliót is átlépi a regisztrált horgásznapok száma, amely 2020-ban még csak 9,4 millió volt, így ezen a téren is emelkedő tendencia rajzolódik ki. A regisztráltak között 78 ezer nő és nagyjából ugyanennyi gyermek és ifjúsági horgász van - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lapnak Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) főigazgatója elárulta, hogy gyakorlatilag egy 40 milliárd forintos piacról van szó. A horgászok számának megugrása elsősorban az ágazat kifehérítésének, illetve annak volt köszönhető, hogy ingyenessé vált az állami horgászvizsga. Ma már több, mint 1600 ponton értékesít állami okmányokat a MOHOSZ, a szövetség által felállított rendszert pedig a magántavak tulajdonosai is előszeretettel használják, hiszen nekik sem árt tudni, kik pecáznak a területükön. A horgászboltok bevételén is jól látszódik, hogy egyre inkább növekszik a kereslet: az egyik üzlet augusztus elején közzétett 2020-as pénzügyi beszámolója szerint 30 százalékkal megnövelte bevételét a 2019-es évhez képest. Egy másik bolt is hasonló sikerről számolhatott be, hiszen nagyjából 20 százalékkal több árbevételt és nagyobb adózott eredményt tudhat magáénak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?