Mérgezett madarakat találtak a Velencei-tavon: azonnal cselekedtek a szakemberek

Mérgezett madarakat találtak a Velencei-tavon: azonnal cselekedtek a szakemberek

agrarszektor.hu
Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A megbetegedések okát a továbbiakban a Nébih laboratóriuma vizsgálta, melynek során a kórelőzményre (járványtani adatokra, bénulásos tünetekre), a negatív kórbonctani és kórszövettani leletre, valamint a kísérleti egéroltás eredményére való tekintettel a botulizmus jelenlétét állapította meg a hatóság - írja a Nébih. Bár a botulinum toxin rendkívül veszélyes és mérgező, fontos tudni, hogy a mérgezésben szenvedő madarak - amennyiben időben szakértők kezelésébe kerülnek - a legtöbb esetben megmenthetőek. A madarak a mérgezés következtében meglehetősen legyengülnek, ezért viszonylag egyszerűen befoghatóak. Mindezekre tekintettel a Nébih nyomatékosan kéri, hogy aki ilyen vagy ehhez hasonló tüneteket mutató madarat talál, semmiképp ne hagyja magára, mert emberi segítség nélkül az állat biztosan elpusztul!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?