Rengeteg magyar gazda fordíthat hátat a szakmának: ezért hagyhatják ott a szektort

Rengeteg magyar gazda fordíthat hátat a szakmának: ezért hagyhatják ott a szektort

Habár a növénytermesztők számára az időjárás miatt 2021 nem volt feltétlenül egy jó év, a gabonaárak brutális emelkedése könnyen az idei év nyertesévé teheti őket. A drágulás egyik legnagyobb vesztesei a takarmánygyártók, valamint az állattartók, ez utóbbi ágazatban annyira súlyos a helyzet, hogy ma már alig akad olyan gazda, aki nyereséges - tájékoztatta az Agrárszektort Bustyaházai László, a Gabonaszövetség Takarmánygyártók Tagozatának elnöke. Hozzátette, a takarmányipar is jelentősen megszenvedi a drágulást, ráadásul az elkövetkező időszakban biztosan nem lesz árcsökkenés a takarmányok szemes alapanyagai tekintetében, és ha az élelmiszerárak ilyen szinten maradnak, biztosan sok állattartó feladja majd jelenlegi tevékenységét.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A probléma már tavaly elkezdődött, 2020-ban ugyanis igen feszes volt a megtermelt gabona és a hozzá kapcsolódó igények aránya a világban, ráadásul a tavalyi évben lépett fel Kína is jelentős import volumennel - mondta az Agrárszektornak Bustyaházai László. Ennek köszönhetően úgy érkeztünk 2021-be, hogy roppant alacsony átmenő készletek voltak, ugyanakkor ahhoz, hogy az árak mérséklődjenek - mivel az igények nem csökkentek - egy jó termés kellett volna, sajnos azonban ez nem így alakult - közölte a szakember. A kukorica termésmennyisége például mind az Egyesült Államokban, mind pedig Braziliában elmarad a várttól, és búzából is van közel 30 millió tonna kiesés, emellett Kanadában és Oroszországban is jelentős hiányok alakultak ki a száraz időjárás miatt. Összeségben a szűkös kínálat, illetve a növekvő feldolgozói igény jellemző a gabonaszektorra a világban. Kiemelte, Magyarországon a helyzet az időjárásnak köszönhetően még drámaibb. A Kárpát-medencében a kukorica nagyon megszenvedte a nyarat, az előzetes becslések alapján idén 6-7 millió tonna termés várható csupán, ami a tavalyi 8,3 millió tonnához képest hatalmas csökkenést jelent, és mindez a Gabonaszövetség kimutatása alapján szinte nulla átmenő készletet okozott napjainkra.

A fentiekből fakadóan nem várunk árcsökkenést a takarmányok szemes alapanyagai tekintetében.

Bustyaházai László beszélt arról is, hogy a takarmányipar jelentősen megszenvedi az alapanyagok áremelkedését.

Azt gondoltuk, hogy a 2020 ősszén tapasztalt áremelkedés átmeneti lesz, de sajnos azóta az árak tovább nőtek. Ez azt jelenti, hogy a takarmánygyártók működéséhez jelenleg 35 százalékkal több pénz kell mint 2020 év elején, és nem segít a helyzeten az sem, hogy a betakarítási időszakban is szűkös az eladói felajánlás, mivel a termelők a dinamikus áremelkedés miatt kivárnak az eladással. A takarmányipar, mint az állattenyésztés legjelentősebb input beszállítója jelentős eladási kockázatot fut, mert az állati termékek árai nem emelkedtek olyan mértékben, mint a takarmányok alapanyagai. 2020 tavaszán például a pecsenyecsirke táp átlagára 96 Ft/kg körül alakult, ez 2021 decemberében, mikor már az új alapanyagok árai be fognak épülni a tápokba, 134 Ft/kg eladási ár körül lesz. Ugyanez a trend jellemző a sertés hízó táp áránál is, 2020 év elején 76 Ft/kg volt, míg idén decemberben ez 105 Ft/kg lesz.

A takarmány-alapanyagok drasztikus emelkedése miatt, nehéz ma olyan állattenyésztési ágazatot találni, amely nyereséges - hansúlyozta a szakember. Kiemelte, jelenleg nagyon borús az állattartók jövője, és ha az élelmiszerárak így maradnak, sokan biztosan feladják majd jelenlegi tevékenységüket. Ugyanakkor a takarmánygyártókra is nehéz döntések várnak, hiszen mint a legjelentősebb állattenyésztési input beszállítók, közösen kell gondolkodniuk a termelőkkel arról, hogy "hogyan tovább".

A takarmánygyártók egy csónakban eveznek az állatartókkal, de a csónak repedezett deszkáin egyre több víz jön be.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?