Rengeteg magyar gazda fordíthat hátat a szakmának: ezért hagyhatják ott a szektort

Rengeteg magyar gazda fordíthat hátat a szakmának: ezért hagyhatják ott a szektort

Habár a növénytermesztők számára az időjárás miatt 2021 nem volt feltétlenül egy jó év, a gabonaárak brutális emelkedése könnyen az idei év nyertesévé teheti őket. A drágulás egyik legnagyobb vesztesei a takarmánygyártók, valamint az állattartók, ez utóbbi ágazatban annyira súlyos a helyzet, hogy ma már alig akad olyan gazda, aki nyereséges - tájékoztatta az Agrárszektort Bustyaházai László, a Gabonaszövetség Takarmánygyártók Tagozatának elnöke. Hozzátette, a takarmányipar is jelentősen megszenvedi a drágulást, ráadásul az elkövetkező időszakban biztosan nem lesz árcsökkenés a takarmányok szemes alapanyagai tekintetében, és ha az élelmiszerárak ilyen szinten maradnak, biztosan sok állattartó feladja majd jelenlegi tevékenységét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A probléma már tavaly elkezdődött, 2020-ban ugyanis igen feszes volt a megtermelt gabona és a hozzá kapcsolódó igények aránya a világban, ráadásul a tavalyi évben lépett fel Kína is jelentős import volumennel - mondta az Agrárszektornak Bustyaházai László. Ennek köszönhetően úgy érkeztünk 2021-be, hogy roppant alacsony átmenő készletek voltak, ugyanakkor ahhoz, hogy az árak mérséklődjenek - mivel az igények nem csökkentek - egy jó termés kellett volna, sajnos azonban ez nem így alakult - közölte a szakember. A kukorica termésmennyisége például mind az Egyesült Államokban, mind pedig Braziliában elmarad a várttól, és búzából is van közel 30 millió tonna kiesés, emellett Kanadában és Oroszországban is jelentős hiányok alakultak ki a száraz időjárás miatt. Összeségben a szűkös kínálat, illetve a növekvő feldolgozói igény jellemző a gabonaszektorra a világban. Kiemelte, Magyarországon a helyzet az időjárásnak köszönhetően még drámaibb. A Kárpát-medencében a kukorica nagyon megszenvedte a nyarat, az előzetes becslések alapján idén 6-7 millió tonna termés várható csupán, ami a tavalyi 8,3 millió tonnához képest hatalmas csökkenést jelent, és mindez a Gabonaszövetség kimutatása alapján szinte nulla átmenő készletet okozott napjainkra.

A fentiekből fakadóan nem várunk árcsökkenést a takarmányok szemes alapanyagai tekintetében.

Bustyaházai László beszélt arról is, hogy a takarmányipar jelentősen megszenvedi az alapanyagok áremelkedését.

Azt gondoltuk, hogy a 2020 ősszén tapasztalt áremelkedés átmeneti lesz, de sajnos azóta az árak tovább nőtek. Ez azt jelenti, hogy a takarmánygyártók működéséhez jelenleg 35 százalékkal több pénz kell mint 2020 év elején, és nem segít a helyzeten az sem, hogy a betakarítási időszakban is szűkös az eladói felajánlás, mivel a termelők a dinamikus áremelkedés miatt kivárnak az eladással. A takarmányipar, mint az állattenyésztés legjelentősebb input beszállítója jelentős eladási kockázatot fut, mert az állati termékek árai nem emelkedtek olyan mértékben, mint a takarmányok alapanyagai. 2020 tavaszán például a pecsenyecsirke táp átlagára 96 Ft/kg körül alakult, ez 2021 decemberében, mikor már az új alapanyagok árai be fognak épülni a tápokba, 134 Ft/kg eladási ár körül lesz. Ugyanez a trend jellemző a sertés hízó táp áránál is, 2020 év elején 76 Ft/kg volt, míg idén decemberben ez 105 Ft/kg lesz.

A takarmány-alapanyagok drasztikus emelkedése miatt, nehéz ma olyan állattenyésztési ágazatot találni, amely nyereséges - hansúlyozta a szakember. Kiemelte, jelenleg nagyon borús az állattartók jövője, és ha az élelmiszerárak így maradnak, sokan biztosan feladják majd jelenlegi tevékenységüket. Ugyanakkor a takarmánygyártókra is nehéz döntések várnak, hiszen mint a legjelentősebb állattenyésztési input beszállítók, közösen kell gondolkodniuk a termelőkkel arról, hogy "hogyan tovább".

A takarmánygyártók egy csónakban eveznek az állatartókkal, de a csónak repedezett deszkáin egyre több víz jön be.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?