2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Giga beruházással koncentrálja gyártását a 40 éves Vitafort

Giga beruházással koncentrálja gyártását a 40 éves Vitafort (x)

agrarszektor.hu
Több mint 5 milliárd forintból épül az új takarmányüzem Dabason

Összesen 5 milliárd 98 millió forint értékű beruházással készül el az idén 40 éves jubileumát ünneplő Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. új gyártóbázisa a cég 12 hektáros dabasi telephelyén. Erről Kulik Zoltán, a társaság vezérigazgatója beszélt az új takarmányüzem ünnepélyes alapkőletételén a napokban. A cégvezető emlékeztetett arra, hogy a fejlesztést az állam 1 milliárd 682 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg életünk és a piac eddigi legnehezebb időszakában vagyunk. A Covid, a kicsúcsosodó takarmányárak, az állattartó telepeket tizedelő megbetegedések, az export nehézségei a Vitafort Zrt.-nek is kihívást jelentenek. Mégis most kell a jövőről gondolkodni. A vállalatnál jelenleg is a dabasi telephelyen, de hat üzemben történik a gyártás, ugyanakkor minden lehetőséget meg kell ragadniuk hatékonyságuk növeléséhez. Ennek szellemében döntöttek az új, modern üzem mellett. Az 5800 négyzetméter hasznos területen, kilenc szinten felépülő, csaknem 40 méter magas ultramodern gyártóbázison a takarmánygyártás teljes folyamatát integrálják.

A munkálatokat februárban kezdték, a fejlesztés során új premix-, koncentrátum- és tápüzem épül fel két év alatt, mivel az üzem elindítását 2023 januárjára tervezik. A százezer tonna kiegészítő takarmány premix előállítására képes gyárral, ami másfél millió tonna kész- keveréktakarmány legyártására elegendő, 10 százalékos árbevétel- és hatékonyságnövekedést érhet el a Vitafort. A beruházás célja nem is a termelés növelése, inkább a versenyelőnnyel kívánnak ott lenni meglévő piacaikon, milliárdos nagyságrendű kutatás-fejlesztési programjaik is ezt segítik. A jövőben a mintegy 2000 féle végterméket előállító Vitafort Zrt. az egyes állatokra egyedenkénti takarmányozást nyújthat majd, akár az automatizált, robotizált istállóknak is - hangsúlyozta a cég vezérigazgatója. Kulik Zoltán szerint ugyanis a teljesen robotizált takarmánykiosztás az elkövetkező években egyre inkább előtérbe kerül majd, a Vitafort pedig erre elsőként kíván felkészülni az országban.



A Vitafort Zrt. egy nyolc gazdasági társaságot összefogó cégcsoport vezérhajója. A jelentős fejlesztést azért is tudják vállalni, mert a Vitafort csoport az elmúlt tizenkét évben óriásit fejlődött. Alkalmazottainak számát több mint kétszeresére, 400 főre, árbevételét csaknem négyszeresére, 31 milliárd forintra, az EBITDA-t pedig több mint háromszorosára, 1,5 milliárd forintra növelte.

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31