Most érkezett: döntött az országos főállatorvos, ennek számos baromfitartó örülhet

Most érkezett: döntött az országos főállatorvos, ennek számos baromfitartó örülhet

agrarszektor.hu
Az országos főállatorvos a madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként módosította a betelepítésekre elrendelt korlátozásokat Bács-Kiskun megye teljes, valamint Csongrád-Csanád megye csongrádi járásának korlátozás alatt nem álló területein. Emellett bővült a szállításokat megelőző kötelező mintavételben érintett területek köre is.

Jelentősen csökkent a madárinfluenza kitörések száma az elmúlt héten. A vágóhídra, továbbtartásra történő kiszállításokat megelőző tamponvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a járvány kiterjedését sikerült megakadályozni és a betegséget a védőkörzeten belül tartani - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

A víziszárnyas baromfik betelepítése Bács-Kiskun megye teljes, valamint Csongrád-Csanád megye csongrádi járásának madárinfluenza miatt korlátozás alatt nem álló területeire december 10-től ismét lehetséges lett. Ugyanakkor a szállításokat megelőző mintavételi kötelezettséget Bács-Kiskun megye mellett Csongrád-Csanád megye teljes, korlátozás alá nem eső területére is elrendelték. Ennek megfelelően a napos baromfi kivételével valamennyi baromfi esetében a vágóhídra vagy továbbtartásra irányuló állatmozgatás előtt 72 órán belülkötelező a tamponvizsgálat, amely a szállítás előfeltétele.

A hatóság elsődleges célja a járvány mielőbbi felszámolása, azonban a baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt az eredmények lehetővé teszik. A madárinfluenzával kapcsolatos aktuális hírek, valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk elérhetők a Nébih folyamatosan frissülő tematikus oldalán.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?