Nagy lehet a baj: a legveszélyesebb kórt terjeszti az országban is felbukkant kullancs

Nagy lehet a baj: a legveszélyesebb kórt terjeszti az országban is felbukkant kullancs

agrarszektor.hu
Emberre is veszélyes vírust terjesztenek egy Magyarországon nem őshonos, de az elmúlt időszakban az ország két különböző részén is azonosított kullancsfaj egyedei. A Hyalomma kullancsokat szeptember óta Vas és Bács-Kiskun megyében is megfigyelték.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az ősz óta Magyarország két végében is megfigyelt Hyalomma kullancsokról bebizonyosodott, hogy egy, az emberre is veszélyes vírust terjesztenek: a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust - írta meg az Infostart. Mint ismeretes, szeptemberben észlelték hazánkban a Hyalomma kullancsok első példányát Vas megyében. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

December elején Bács-Kiskun megyében is azonosították a veszélyes kullancsok egy példányát. Ahogy Földvári Gábor, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tudományos főmunkatársa elmondta, az állat görög megnevezése szó szerinti fordításban üvegszeműt jelent, amit viszonylag nagy szemei után aggattak rá. A szakember hozzátette, hogy a Hyalomma kullancsok eredetileg Afrikában, valamint mediterrán országokban őshonosak, Magyarországra, valamint Európa más mérsékelt övi és északi területeire a vándormadarak, elsősorban pedig a költöző énekesmadarak közvetítésével jutottak el. Az azonban újdonság, hogy már nem pusztulnak el - emelte ki Földvári Gábor, kiemelve, hogy a klímaváltozás hatására már kevésbé erősek a nyár végi, ősz eleji lehűlések, ami miatt a kullancsok képesek végigvinni a fejlődési ciklusukat, végül pedig kifejlett ízeltlábúvá alakulni.

A Hyalomma kullancsok, ahogyan a legtöbb kullancs, szintén terjesztenek kórokozókat, de ezek sajnos éppen az egyik legveszélyesebbet: a krimi-kongói vérzéses lázat okozó vírust, ami ráadásul emberről emberre is képes terjedni, bár nem a légutakon keresztül, nem cseppfertőzéssel, hanem a testnedvek érintkezésével. "Magyarországon ettől szerencsére nagyon távol vagyunk" - fogalmazott az ELKH tudományos főmunkatársa. Földvári Gábor beszélt arról is, hogy bár a haszon- és háziállatok sokkal inkább kitettek a kullancsnak, miután több időt töltenek a természetben, az ember sincs biztonságban a kullancs általi fertőzésveszélytől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 9. 13:58