Óriási a lemorzsolódás ebben az ágazatban: vészesen csökken az állatok száma

Óriási a lemorzsolódás ebben az ágazatban: vészesen csökken az állatok száma

agrarszektor.hu
Egyértelműen a sertéstartók a legnagyobb vesztesei a brutális alapanyagár-robbanásnak, és az ágazatban látni a legnagyobb mértékű lemorzsolódást az utóbbi időszakban - tájékoztatott Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. Kiemelte, a kialakult helyzet egyik legfőbb oka, hogy az átvételi árak gyakorlatilag nemhogy emelkedtek, de jelentősen csökkentek, miközben a gazdák költségei elképesztő mértékben megnőttek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

26 éve vagyok a szakmában, 22 éve vezetem a céget, de még soha nem tapasztaltam ekkora krízíst, mint amelyet átél most az állattenyésztés

  - mondta Kulik Zoltán a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Hozzátette, ennek a mostani állapotnak az egyik legfőbb oka az a közel egy éve tartó, mindent átíró alapanyagár-robbanás, ami ráadásul még most sem állt meg. Mindez nem jelentene problémát akkor, ha az átvételi árak - sertéshús, tej, baromfi - is ugyanilyen mennyiségben nőnének, de ahhoz képest mennyire megemelkedtek a termelők költségei, a boltokban csak minimális drágulás tapasztalható, pedig a felvásárlási áraknak nagyon komoly mértékben nőniük kellene.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A legnagyobb veszteségeket egyértelműen a sertéstartók könyvelhetik el az utóbbi időszakban, aminek részben az az oka, hogy az átvételi árak gyakorlatilag nemhogy növekedtek, de jelentősen csökkentek az elmúlt évben - közölte a szakember. Kiemelte, a gyakorlatban úgy kell most elképzelni, hogy egy leadott hízón 10-14 ezer forintot veszít a termelő. Jelen állapotban egy például 500 kocás sertéstelep, ami átlagos méretűnek mondható Magyarországon, éves vesztesége elérheti, vagy meghaladhatja a 200 milllió forintot. A sertéstenyésztőknél látni a legnagyobb értékű lemorzsolódást, jelenleg 60-70 ezer kocával kevesebb kerül termelésbe, mint másfél évvel ezelőtt. 

Magyarország az adottságainak megfelelően abszolút kukorica exportőr, olyan nagyon ritkán fordul elő mint 2021-ben, hogy kukoricát hoztak be a kereskedők, de elmondható, hogy van elég kukorica. Habár nagyon gyenge termés volt tavaly, hektáronkénti 6 tonnás átlaggal, 6,4 millió tonnát takarítottunk be, ami több mint 2 millió tonnával kevesebb mint 2020-ban, de ígyis bőven elég mind az ipari, mind a takarmányipari felhasználására. Az árai azonban az egekben vannak, és ezt kell betenni a sertés, a baromfi és a tejelő tehenek takarmányába"  

 - hangsúlyozta Kulik Zoltán.

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03