Eldurvult a helyzet a magyar baromfiágazatban: tüntetést szerveznek a termelők

Eldurvult a helyzet a magyar baromfiágazatban: tüntetést szerveznek a termelők

agrarszektor.hu
Tüntetésekre készülnek a magyar baromfitenyésztők, mert a kacsa- és libatenyésztők már két negyedévre vonatkozóan a nekik járó állatjóléti támogatásoknak csak a töredékét kapták meg az államtól. Az áremelkedések és az elszálló termelési költségek mellett ez már túl nagy érvágás a termelőknek, ezért többen is arra kényszerültek, hogy befejezik a működést, mások pedig elbocsátásokat lengettek be. Mindezek miatt komoly csődhullámra számítanak az ágazatban.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Tüntetést szerveznek a magyar kacsa- és libatenyésztők, mert a nekik járó állatjóléti támogatásnak csak töredékét kapták meg, a 2021 első negyedévére vonatkozó támogatások mindössze 37,7 százalékát, míg a második negyedévet illető hozzájárulások 44 százalékát fizették ki a termelőknek (a kifizetések tavaly év végén voltak esedékesek) - írja a napi.hu. A magas takarmányárak és az energia drágulása mellett ez már túl sok a termelőknek, ráadásul a madárinfluenza miatt is nagy a feszültség, ezért komoly csődhullámra számítanak az ágazatban. A kialakult helyzet miatt a bajba került állattenyésztők aláírásgyűjtésbe fogtak, és mintegy 300-an rendkívüli közgyűlés összehívását kérték a Magyar Kacsaszövetségnél. Ezen felül azt is kérték, hogy a szövetség kezdeményezzen ágazati egyeztetéseket a minisztériummal. A termelők február 4-én, a Bács-Kiskun megyei Mélykúton, ahol a Hunent Zrt. is található, tartanak országos demonstrációt és gyűlést, de ha ez kevés, akkor tüntetést szerveznek a Baromfi Terméktanács épülete elé, utána pedig ha szükséges, az Agrárminisztérium elé, a Kossuth térre is. 

A Magyar Nemzet kedden Nagy István agrárminisztert idézve azt írta, hogy semmilyen forrást nem tartott vissza az állam a baromfiágazattól, épp ellenkezőleg: a takarmánypiaci helyzetre való tekintettel többlettámogatást nyújtott a bajba jutott termelőnek. Mint mondta, az ágazat még 14,4 milliárd forintos plusszpénzhez jutott, amit az utolsó fillérig kifizették nekik. Csorbai Attila, a Baromfitermék Tanács elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy ők jelezték korábban is az agrártárcának, hogy pluszforrásokra van szükség, a tárca viszont arra kérte a terméktanácsot, hogy tegyenek javaslatot az állatjóléti alapkeret újbóli felosztására a termékpályák között. Csorbai Attila szerint ez újabb feszültséget keltene, szerinte 16-17 milliárd forintra lenne igény az ágazatban. 

Azt a HVG írta meg, hogy bár a 14,4 milliárd forintot kifizették a gazdáknak, arra azonban a miniszter a mostani nyilatkozatában nem tért ki, hogy az előző évinél jóval több kacsa és liba után fizették ki a pénzt, ami azt is jelenti, hogy a költségeket tekintve sokkal kisebb támogatás jutott egy-egy szárnyasra. A hivatalos adatok szerint kacsából 54,3 százalék, libából pedig 28,2 százalékkal többet vágtak tavaly októberig, a támogatási keretet viszont még az előző decemberben határozták meg, vagyis a termelők fajlagosan valóban kevesebb pénzhez jutottak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?