Eldurvult a helyzet a magyar baromfiágazatban: tüntetést szerveznek a termelők

Eldurvult a helyzet a magyar baromfiágazatban: tüntetést szerveznek a termelők

agrarszektor.hu
Tüntetésekre készülnek a magyar baromfitenyésztők, mert a kacsa- és libatenyésztők már két negyedévre vonatkozóan a nekik járó állatjóléti támogatásoknak csak a töredékét kapták meg az államtól. Az áremelkedések és az elszálló termelési költségek mellett ez már túl nagy érvágás a termelőknek, ezért többen is arra kényszerültek, hogy befejezik a működést, mások pedig elbocsátásokat lengettek be. Mindezek miatt komoly csődhullámra számítanak az ágazatban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tüntetést szerveznek a magyar kacsa- és libatenyésztők, mert a nekik járó állatjóléti támogatásnak csak töredékét kapták meg, a 2021 első negyedévére vonatkozó támogatások mindössze 37,7 százalékát, míg a második negyedévet illető hozzájárulások 44 százalékát fizették ki a termelőknek (a kifizetések tavaly év végén voltak esedékesek) - írja a napi.hu. A magas takarmányárak és az energia drágulása mellett ez már túl sok a termelőknek, ráadásul a madárinfluenza miatt is nagy a feszültség, ezért komoly csődhullámra számítanak az ágazatban. A kialakult helyzet miatt a bajba került állattenyésztők aláírásgyűjtésbe fogtak, és mintegy 300-an rendkívüli közgyűlés összehívását kérték a Magyar Kacsaszövetségnél. Ezen felül azt is kérték, hogy a szövetség kezdeményezzen ágazati egyeztetéseket a minisztériummal. A termelők február 4-én, a Bács-Kiskun megyei Mélykúton, ahol a Hunent Zrt. is található, tartanak országos demonstrációt és gyűlést, de ha ez kevés, akkor tüntetést szerveznek a Baromfi Terméktanács épülete elé, utána pedig ha szükséges, az Agrárminisztérium elé, a Kossuth térre is. 

A Magyar Nemzet kedden Nagy István agrárminisztert idézve azt írta, hogy semmilyen forrást nem tartott vissza az állam a baromfiágazattól, épp ellenkezőleg: a takarmánypiaci helyzetre való tekintettel többlettámogatást nyújtott a bajba jutott termelőnek. Mint mondta, az ágazat még 14,4 milliárd forintos plusszpénzhez jutott, amit az utolsó fillérig kifizették nekik. Csorbai Attila, a Baromfitermék Tanács elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy ők jelezték korábban is az agrártárcának, hogy pluszforrásokra van szükség, a tárca viszont arra kérte a terméktanácsot, hogy tegyenek javaslatot az állatjóléti alapkeret újbóli felosztására a termékpályák között. Csorbai Attila szerint ez újabb feszültséget keltene, szerinte 16-17 milliárd forintra lenne igény az ágazatban. 

Azt a HVG írta meg, hogy bár a 14,4 milliárd forintot kifizették a gazdáknak, arra azonban a miniszter a mostani nyilatkozatában nem tért ki, hogy az előző évinél jóval több kacsa és liba után fizették ki a pénzt, ami azt is jelenti, hogy a költségeket tekintve sokkal kisebb támogatás jutott egy-egy szárnyasra. A hivatalos adatok szerint kacsából 54,3 százalék, libából pedig 28,2 százalékkal többet vágtak tavaly októberig, a támogatási keretet viszont még az előző decemberben határozták meg, vagyis a termelők fajlagosan valóban kevesebb pénzhez jutottak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?