Elárulta a szakember: erre van most a legnagyobb szüksége a hazai horgászoknak

agrarszektor.hu
A horgászturizmus fejlesztése, a magyarországi halfogyasztás bővítése, az ágazat több mint kétezer munkahelyének megőrzése és fejlesztése: ezeket nevezte a legfontosabb feladatoknak Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke. A szakember szerint a horgászturizmus lehet az ágazat fejlődésének egyik kitörési pontja.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A koronavírus-járvány ideje alatt ugrásszerűen megnőtt a horgászok létszáma Magyarországon. Remélem, ebben az évben meg tudjuk tartani a közel 700 ezer horgászt - mondta az InfoRádiónak Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnöke. A szakember korábban elmondta, hogy 2010 óta csaknem megháromszorozódott, 280 ezerről 770 ezerre nőtt a regisztrált horgászok száma Magyarországon. Közülük mintegy 600 ezer horgász vált ki minden évben állami jegyet és valamilyen területi jegyet, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szűcs Lajos szerint a horgászturizmus lehet fejlődésük egyik kitörési pontja. Ahogy fogalmazott, nagyon jól tudják, hogy a sok turisztikai attrakció, hely, lehetőség egy viszonylag szűk időablakba zsúfolódik össze, ők azonban úgy látják, hogy a horgászok, ha nem is egész évben, de az év nagyon hosszú szakaszában folytathatják a tevékenységüket.

Ha olyan turisztikai helyzeteket tudunk teremteni, olyan megállapodásokat tudunk kötni, hogy akár egy wellnesshétvégébe ágyazva is lehet ilyen szolgáltatásokat nyújtani, akkor ezt a szezont is ki lehet tolni, jobb helyzetbe hozva a szálláshelyeket, éttermeket

- mutatott rá Szűcs Lajos.

A Mohosz elnöke kitért arra is, hogy ma 7 kilogramm az egy főre eső halfogyasztás Magyarországon a korábbi 4-gyel szemben. A szakember megjegyezte, hogy az európai átlagban, amelyet felhajt a tengeri halak fogyasztása, 20-25 kilogramm között van ez a szám. Ez megint csak komoly irány: a magyar tógazdasági rendszerben termelt hal minősége kiváló és nagyon jó élvezeti értékkel is bír, ezért a következő években nagyon sokat kell tenni azért, hogy a vízhiányos területeken, mint például a Dunántúlon, az előállt helyzeteket megoldják - ecsetelte Szűcs Lajos, aki szerint számos tógazdaság vár felújításra.

Szólt arról is, hogy a kormány jogszabályalkotásban a Mohosz partnere volt, a szövetség megkapta a halgazdálkodás jogát természetes vizeken, jelenleg 37 nevesített közfeladatot lát el. A kormány és a Mohosz közötti stratégiai megállapodást pedig márciusban megújítják.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?