Döbbenetes: ennyi szarvast és őzt lőttek ki egy év alatt a magyar vadászok Zalában

Döbbenetes: ennyi szarvast és őzt lőttek ki egy év alatt a magyar vadászok Zalában

MTI
Több mint 8500 gímszarvast és 5400 őzet ejtettek el a 2021/2022-es vadászati évben Zala megyében, a vaddisznó terítéke pedig meghaladta a 18 ezret - közölte a megyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel. A tavalyi szezonban kapitális gímbikák is puskavégre kerültek: a vadászati hatóságnak bemutatott 1920 gímszarvasbika trófea közel fele (885 példány) érmes lett. A Válickavölgye Vadászklub területén kilőtt gímbika 239,18 nemzetközi pontot kapott, míg a legnagyobb, 14,03 kilogramm trófeasúlyú példányt a Zalavölgyi Vadásztársaság területén, Gétye térségében ejtették el - ismertette Lázár Attila.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Zala megyében a vadgazdálkodók többsége pozitív eredménnyel zárta az évet: az 57 zalai vadászterület összárbevétele mintegy 2,8 milliárd forint, a kiadások összege pedig meghaladta a 2,47 milliárd forintot - tette hozzá.
A legnagyobb bevételt, 932 millió forintot a belföldi vadászatból érték el. A külföldi bérvadászatból és a hozzákapcsolódó szolgáltatásokból 487 millió forint árbevétele volt a vadásztársaságoknak. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMV) megyei szervezete a 2021/22-es évben közel 3000 vadászati engedélyt állított ki - jelezte Győrvári Attila, a szervezet titkára. A külföldi vadászok több mint 80 százaléka német nyelvterületről - Ausztriából, Svájcból, Németországból és a Benelux államokból - érkezett. Az őzbak vadászaton - nyár közepén, augusztus elején - amerikai nimródok is részt vettek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette: az árak 15 éve nem változtak, a tíz kilogramm trófeasúly feletti gímszarvasbika elejtése 3 millió forintba kerül. Mind a trófeás vadat, mind a terelővadászatokat ugyanazon az áron értékesítik, mint másfél évtizeddel ezelőtt, ugyanakkor a kiadások jelentősen nőttek - hangsúlyozta Győrvári Attila, aki egyben a Zala Megyei Vadászszövetség fővadásza. Lázár Attila tájékoztatása szerint mezőgazdasági vadkárra az eddigi legmagasabb összeget, több mint 700 millió forintot fizettek ki a vadászatra jogosultak. A károkat a nagyvad létszámának további csökkentésével szeretnék mérsékelni. A 2022/23-as vadászati évben 8100 gímszarvas, valamint 5400 őz elejtését tervezik. Az állategészségügyi hatóság az afrikai sertéspestis terjedésének megállítása érdekében 19 ezer vaddisznó kilövését írta elő - tájékoztatott a vadászati és halászati szakügyintéző.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?