Ez durva: ki nem találnád, mennyit lőttek ki ebből az állatból a vadászok itthon

Ez durva: ki nem találnád, mennyit lőttek ki ebből az állatból a vadászok itthon

MTI
Sikeresen zárult a 2023/2024-es vadászati év Zalában. Rekordszámú, csaknem 9700 gímszarvas került terítékre - közölte a vármegyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Lázár Attila elmondta, a hatóságnak bemutatott több mint 2300 gímszarvasbika-trófea csaknem 40%-a érmes lett. A legnagyobb, 14,5 kilogramm súlyú példányt Balatonfelvidéken, Fenékpuszta környékén ejtették el - tette hozzá. A vármegyében működő 57 társaság félmilliárd forintot meghaladó eredményt ért el. A közel 3,5 milliárdos bevétel csaknem egyharmada (1 milliárd forint) belföldi bérvadászatból származott, míg a külföldi vendégvadászat bevétele az egy évvel korábbi 1,1 milliárdról 580 millióra csökkent.

Győrvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) titkára elmondta: a 2023/2024-es szezonban 2653 vadászati engedélyt állítottak ki, 300-zal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A vadászok nagy része német nyelvterületről, Ausztriából, Svájcból és Liechtensteinből érkezett a zalai vadászmezőkre. Lázár Attila kitért arra is, hogy a vadhús értékesítése közel 900 millió forinttal növelte a vadgazdálkodók bevételét. A kiadásokra csaknem 3 milliárd forintot fordítottak. A vadgazdálkodási kiadások meghaladták az 1 milliárd forintot. Az elmúlt időszakhoz hasonlóan jelentős összeget, 512 millió forintot kellett kifizetni vadkártérítésre.

A károkat nagyrészt a nagyvad létszámának csökkentésével tudják mérsékelni. Ennek érdekében a 2024/25-ös vadászati évben 10 ezer gímszarvas, valamint 15 ezer vaddisznó kilövését engedélyezték - ismertette Lázár Attila.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?