Ez durva: nem is gondolnád, mennyit lőttek ki ebből az állatból a vadászok itthon

Ez durva: nem is gondolnád, mennyit lőttek ki ebből az állatból a vadászok itthon

MTI
Rekordszámú, 8700 gímszarvast és mintegy 12 300 vaddisznót ejtettek el a 2022/2023-as vadászati évben Zala vármegyében - tájékoztatta az MTI-t a vármegyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hatóságnak bemutatott 2123 gímszarvasbika-trófea 40%-a érmes lett. A 904 érmes példányból 662-öt külföldi bérvadászok ejtettek el - jelezte Lázár Attila. A februárban zárult vadászati évben a külföldi vendégvadászok csaknem 3 ezer engedélyt váltottak ki - közölte az Országos Magyar Vadászkamara (OMV) vármegyei szervezetének titkára. Győrvári Attila hozzátette, a vendégvadászok 80%-a német nyelvterületről érkezett. Több engedélyt adtak ki szlovákoknak, kisebb számban pedig belga, namíbiai és amerikai állampolgárok is megjelentek a vármegye vadászterületein. 

A hazai vadászok tavaly 2747, a 2023/2024-es vadászati évre pedig 2698 vadászjegyet váltottak ki. Az elmúlt szezonban a jegyek 33%-át, idén viszont már 44%-át online érvényesítették - hangsúlyozta a megyei fővadász. A vármegyei kormányhivatal szakügyintézője elmondta: a legnagyobb árbevételt, 1,1 milliárd forintot külföldi bérvadászatból érték el, míg a belföldi bérvadászatból kevesebb mint 400 millió forint volt a bevétel. A korábbi (2021/2022-es) szezonban - a járványhelyzet alatt bevezetett korlátozások miatt - a belföldi vadászatból 932 millió forint, külföldi bérvadászatból pedig 487 millió forint származott.

A vadhús értékesítése csaknem 682 millió forinttal növelte a vadgazdálkodók tavalyi bevételét. Élőhelyfejlesztésre, azaz vadföld telepítésre, valamint vízforrások és dagonyák létesítésére csaknem 130 millió forint pályázati támogatást nyertek. Az 57 zalai vadászterület összárbevétele több mint 3,2 milliárd forint volt. A gazdálkodók a 2022/23-as évet 429 millió forint eredménnyel zárták február végén. A kiadások összege meghaladta a 2,78 milliárd forintot. A vadászatra jogosultak 631 millió forintot fizettek ki mezőgazdasági vadkárra, 70 millió forinttal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor továbbra is kiemelt cél a vadkár mérséklése, amit nagyrészt a nagyvad létszámának csökkentésével tudnak elérni. Ennek érdekében 2017-óta folyamatosan növelik a kilövési terveket. A 2023/24-as vadászati évben 9260 gímszarvas, valamint 5400 őz elejtését engedélyezték. Az állategészségügyi hatóság az afrikai sertéspestis terjedésének megállítása miatt csaknem 19 ezer vaddisznó kilövését írta elő - ismertette a vadászati és halászati szakügyintéző.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32