Óriási károkat okoznak ezek az állatok a magyaroknak: azonnal lépni kell ellenük

Óriási károkat okoznak ezek az állatok a magyaroknak: azonnal lépni kell ellenük

MTI
A kilőhető gímszarvasbikák 66 százaléka terítékre került Zala megyében az őszi vadászaton, a trófeák közel 60 százaléka érmes lett - közölte Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.

Szeptember 1. és október 26. között 962 külföldi és 451 hazai vadász 1413 trófeát mutatott be a hatóságnak, közülük 109 aranyérmes minősítést kapott. Hat trófea elérte a 230 pontot, ezeket az Országos Trófeabíráló Testület (OTT) bírálja felül - jelezte Lázár Attila. A legmagasabb, 250-es pontszámot meghaladó gímbikát magyar vadász ejtette el a Válickavölgye Vadászklub területén, Bak térségében. A legnagyobb, 14,75 kilogramm trófeasúlyú kapitális nagyvadat a Zalaerdő Zrt. területén, Lenti-Mumor határában német nimród lőtte ki. A 12 kilogramm trófeatömeg feletti gímbika kilövési ára - vadászterülettől függően - 18 ezer eurótól indul Zalában - ismertette Győrvári Attila megyei fővadász, aki egyben az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) megyei szervezetének titkára.

Március 1-től október 26-ig 2049 külföldi vadászati engedélyt adtak ki. A bérvadászok több mint 86 százaléka német nyelvterületről érkezett a zalai erdőkbe. A vadászjegyet a 2022/2023-as vadászati évben 2745-en váltották ki, illetve érvényesítették - fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy az ágazatban a legnagyobb problémát a magas vádkár okozza. A vadászati és halászati szakügyintéző tájékoztatása szerint a 2021/22-es vadászati évben mezőgazdasági vadkárra több mint 700 millió forintot fizettek ki a vadászatra jogosultak. A károkat a nagyvad létszámának további csökkentésével szeretnék mérsékelni. A 2022/23-as vadászati évben 8100 gímszarvas, 5400 őz, valamint 19 ezer vaddisznó elejtését tervezik.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?