Indul a nagy felmérés: hamarosan kiderül, mennyi van ebből az állatból az országban

Indul a nagy felmérés: hamarosan kiderül, mennyi van ebből az állatból az országban

agrarszektor.hu
Nagyszabású vállalkozás indult annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan hány hód is él Magyarország területén. Az úgynevezett Hódtérkép létrejöttét a helyi lakosok is segíthetik, akiktől a szakemberek az észleléseik és a megfigyeléseik mellett a véleményüket is várják, hogy hódügyben hatékony stratégiákat tudjanak kialakítani.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hódok számának növekedése évek óta egyre komolyabb problémát jelent, egyre több a konfliktus az emberek és az állatok között - írta meg a Kisalföld. A hódok jelenléte ugyanis nemcsak úgynevezett rágáskárral jár, de a vízügyesek és a településvezetők számára is komoly problémákat tud okozni az állatok tevékenysége. Ahogy a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) nemrég fogalmazott, a hódok okozta károk elhárításának költségei százmilliókra is rúghatnak, eddig mégsem  sietett kezelni a helyzetet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez azonban most megváltozhat, hiszen a szakemberek - a civilek segítségével nagyszabású projektbe kezdtek: el akarják készíteni Magyarország hódtérképét. Juhász Erika, a HódTérkép projekt koordinátora, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa elmondta, hogy az állatok a vízhez közel mezőgazdasági táblákra is kijárhatnak. Ezenkívül adódhatnak problémák a faj üregásásából és a gátak okozta elárasztásból is - tette hozzá a szakember.

Utóbbi esetben hatósági engedéllyel lehetőség van a hódgátak elbontására. Fontos azonban, hogy elkerüljük ezt olyan területeken, ahol a vízkilépés nem veszélyeztet ilyen létesítményeket. Az elárasztások ugyanis nemcsak a biodiverzitás fenntartásához járulhatnak hozzá, hanem a táj jobb vízmegtartásához is. A klímaváltozással párhuzamosan ez egyre fontosabbá válik

- ismertette Juhász Erika.

Éppezért a HódTérkép nemcsak egy térkép lesz, mert a közreműködők nemcsak az állatok tevékenységéről, de annak hatásaival kapcsolatos tapasztalataikat, véleményüket is elmondhatják. Ahogy a szakember fogalmazott, a terepi kutatások során vizsgálni fogják a faj okozta hatásokat, bizonyos területekre azonban nem tudnak eljutni, vagy legalábbis nem olyan gyakran, mint a helyiek. A civilek közreműködésével viszont feltárhatóak lesznek egyedi jelenségek és nagyobb figyelmet érdemlő helyi hódhatások is. Miközben a kutatók is igyekeznek segíteni azokon, akik a hódokkal kapcsolatos konfliktushelyzetek ügyében tanácsért fordulnak hozzájuk. Juhász Erika elmondta, hogy leggyakrabban vízparti ingatlanokon álló fák védelme kapcsán kérdezik őket. A kiskertek esetén a fák egyedi körülkerítése jelenthet megoldást. Erős anyagú, apró szemű dróthálót érdemes alkalmazni, mely a törzs legalsó 1 méterét védi, de lehetőség szerint azzal nem érintkezik közvetlenül, hanem a hálót oszlopok támasztják.

A szakember beszélt arról is, hogy a HódTérkép jelenleg közel 300 feltöltésnél tart, az ország más részei mellett Győr-Moson-Sopron megyéből is számos adat érkezett már, a Szigetközön túl a kisvízfolyások mellől is. A monitorozás első eredményeit legkésőbb júniusban közlik a kutatás weboldalán. Juhász Erika elmondta, hogy a céljuk egy olyan tudásbázis létrehozása, amelynek birtokában megalapozott javaslatokat tehetnek a hódokkal kapcsolatban, nemcsak az egyedi problémák kezelésére, hanem egy országos stratégia kialakítására is. Ennek magában kellene foglalnia az értékes hódhatások és hód által létrehozott élőhelyek védelmét, valamint más területek esetében a hódok tevékenységébe való beavatkozást, illetve a gördülékeny konfliktuskezelést. Közérdekből, vízügyi szempontok mentén Győr-Moson-Sopron megyében már rendszeresen adnak ki kilövési engedélyeket. Ugyanígy hódgátak elbontását is sokfelé engedélyezi a természetvédelmi hatóság. De nem feltétlenül az állat vagy építményének eltávolítása a célravezető módszer a konfliktusok kezelésekor - tette hozzá a szakember.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?