Veszélyes rovarok jelentek meg a magyar kertekben: egy vagyonba kerül kiirtani őket

Veszélyes rovarok jelentek meg a magyar kertekben: egy vagyonba kerül kiirtani őket

agrarszektor.hu
Hamarosan kezdődik az úgynevezett darázsszezon, ami akár október végéig, november elejéig is eltarthat. Ilyenkor nem ritka, hogy az ingatlantulajdonosok méretes darázsfészkekre bukkannak, amelyek akár a házat is veszélyeztethetik, arról nem is beszélve, hogy a darazsak csípése könnyen allergiás reakciót is kiválthat az emberekből. Éppen ezért teljesen érthető, ha valaki úgy dönt, inkább megszabadulna a hívatlan rovaroktól. Ez viszont egyáltalán nem olcsó mulatság, hiszen egy könnyen hozzáférhető, aprócska fészek kiirtása is 15-16 ezer forintnál kezdődik, de akár 50 ezer forintba is kerülhet, ha szakember végzi. Márpedig ezt nem érdemes sajátkezűleg csinálni: egy rosszul végzett irtás ugyanis könnyen csak nagyobb anyagi károkban végződhet, és az egészségre nézve is komoly kockázatokat rejthet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lassan elérkezett az évnek azon időszaka, amikor hirtelen lépten-nyomon nagy, és meglehetősen félelmetes darázsfészkekre bukkanhatnak a magyar ingatlantulajdonosok. Ezek a szárnyas rovarok ugyanis már kora tavasszal elkezdik megépíteni a fészkeiket, amelyek késő tavaszra, illetve a nyár elejére már közepes méretűre nőnek, végső méretüket pedig augusztusra érik el - írta meg a Pénzcentrum. Amikor ez bekövetkezik óriási méretűre dagadhatnak, ráadásul a darazsak ekkorra lesznek a legagresszívabbak és a legvédelmezőbbek, és nem éri meg eddig várni.

Várhatóan két héten belül megkezdődik a darázsirtási szezon, és egészen október, novemberig eltarthat ez, amíg be nem köszöntenek az első, több estén át tartó fagyok. Ez az időszak azért is nyúlik ilyen hosszúra, mert sokan nem veszik észre időben a fészket. Ha például Budapestet nézzük, akkor vannak, akik egész nyárra elutaznak és csak szeptemberben veszik észre, hogy a darazsak befészkeltek a falba

- árulta el a portál megkeresésére Lakatos Richárd a Pro-Toxin Kft. egészségügyi gázmestere.

És nem csak azért érdemes időben lépni, mert a házakban is kárt tudnak tenni a szárnyas rovarok, hanem mert az egészségre is komoly veszélyt jelenthetnek: csípésük ugyanis egyes emberekben olyan allergiás reakciót válthatnak ki, amely, ha nem kezelik gyorsan és szakszerűen, halálos kimenetelű is lehet.

Ráadásul azt, hogy valaki allergiás-e a csípésükre, vagy sem, azt egészen addig a pillanatig nem lehet tudni, amíg a darazsak meg nem támadják az embert. De akkor is könnyen kórházba kerülhet valaki, ha az arcát, a nyakát, vagy a szájüregét csípi meg a rovar, hiszen ezeken a területeken a csípés allergiás reakció nélkül is könnyedén fulladáshoz vezethet. Ezek után adódik a kérdés, hogy ha az ember a háza környékén, vagy akár a padláson, tetőtérben vagy bárhol az udvaron lakott darázsfészekre bukkan, akkor mit tehet?

Erre kell figyelni darázsirtáskor

Alapvetően kétféle lehetőség közül lehet választani: az ember vagy megpróbálkozik maga az irtással, vagy egy szakember segítségét kéri. Előbbi esetében nagy a veszélye annak, hogy a lakás tulajdonosa nem tudja kiirtani a teljes fészket - hiszen a boltban kapható vegyszerek segítségével legtöbbször csak felületes munkát lehet végezni - és csak magára haragítja a kaptárt. Ugyanezért veszélyes az is, ha valaki bedől azoknak a kóklereknek, akik egy kisebb összegért a boltban kapható vegyszerekkel akarnak nekiállni a fészek eltüntetésének.

Sokszor az a gond, hogy kihívnak egy olyan embert, aki nem tudja megszüntetni a problémát és csak felbőszítik a darazsakat. Ez pedig már egy magasabb szintű szerencsétlenség, mintha házlilag próbálunk nekimenni főleg fészkelő darazsaknak. Érdemes ezért mindenképpen egészségügyi gázmestert kihívni, hiszen csak nekünk van jogosultságunk azoknak a vegyszereknek a beszerzéséhez, amiknek a segítségével maradéktalanul ki lehet irtani a fészket. Azt pedig, hogy szakemberrel van-e dolgunk könnyedén ellenőrizni lehet, hiszen van egy hivatalos kék kártyánk, amit el kell kérni. Ha pedig nem mutatják fel, akkor kezdjünk el gyanakodni

- mondta el Lakatos Richárd, aki sajnos egyre több ilyen "szakemberrel" találkozik a munkája során.

A tanácsot pedig érdemes megfogadni, hiszen az ember itt könnyedén ráfizethet arra, ha itt spórolni akar. Hasonló okok miatt nem érdemes megkeresni darázsirtással a tűzoltókat se, hiszen egyrészről ez se nem a szakterületük, se nem a feladatuk, másrészről pedig, ha ezzel az indokkal kihívja őket valaki, az súlyos összegeket is fizethet a kiszállási díj miatt. Amiből már egy rendes szakembert is ki lehetett volna fizetni.

Fontos tudni, hogy a darazsak esetében kétféle fészekrakásról lehet beszélni: a láthatóról és a rejtettről. Előbbiben főleg a francia darázs, míg utóbbiban a német- és a lódarázs fészkel.

A rejtett darázsfészket úgy lehet felismerni, hogy van egy úgynevezett röplyuk a falon, ahol állandó darázsmozgás észlelhető. Akkor kezdjünk el gyanakodni, hogy rejtett fészekkel van dolgunk, ha 5-10 darázs is megfordul rövid időn belül a ház ugyanazon pontján

- figyelmeztetett Lakatos Richárd.

A szakember kiemelte, hogy semmiképpen se szabad olyanra bízni az irtást, aki bontással akarja megoldani a problémát. Ugyanis vannak ma már olyan módszerek, amiknek a segítségével egy szakember úgy ki tudja irtani a teljes darázsfészket, hogy az ingatlanban ne essen kár.

Mennyibe kerül egy szakember felbérlése?

Ha valaki a fentiek alapján úgy ítéli meg, hogy inkább rászánna egy összeget az irtásra, akkor szakemberek százaiból válogathat. Arra azonban érdemes felkészülni, hogy ez egyáltalán nem olcsó mulatság és mindenképpen érdemes több ajánlatot is kérni. Ugyanis az árat több minden is befolyásolhatja:

  • mekkora a darázsfészek,
  • hol, milyen magasságban helyezkedik el,
  • illetve az, hogy mennyire közelíthető meg fizikai valójában a darázsfészek.

A fentiek miatt ezeken az oldalakon csak egy irányárat találhat az ember, a szakember viszont csak akkor tud tényleges ajánlatot adni, ha minden releváns információ a birtokában van. Ráadásul ezek az árak még az alapján is változhatnak, hogy Budapesten, vagy például a Balaton környékén venné-e igénybe valaki a szolgáltatást, hiszen sokszor kiszállási díj is társul az összeghez. Az árak pedig nagyon eltérőek lehetnek:

  • egy könnyen hozzáférhető, kisméretű fészket általában - annak ellenére is, hogy történt némi áremelés ebben a szektorban is - 15-20 ezer forintért már vállalnak a szakemberek, ami tartalmazza a kiszállási és a munkadíjat is,

    de ha már egy nehezen megközelíthető fészekről beszélünk, amit példának okáért hason kúszva lehet csak megközelíteni az már könnyedén 30-40 ezer forintba is kerülhet. Hasonló az ár a 3 méter magasan, vagy afölött elhelyezkedő fészkek esetében is.

Ha valaki házi irtásra adná a fejét

Könnyedén lehet, hogy a fentiek ellenére valaki mégis úgy dönt, hogy ő maga vág bele az irtásba, ami természetesen nem az ördögtől való. Viszont ebben az esetben van pár dolog, amit mindenképpen szem előtt kell tartani.

Először is a kaptárt fel kell kutatni, hiszen nem érdemes a darazsakkal egyesével megküzdeni, okosabb egyenesen a forrást elpusztítani. Jó tudni ebben az esetben, hogy a darazsak hajlamosak a fészkeiket laza faszerkezetbe, akár használt szemetesekbe, redőnytokokba, óriási magasságokban is felhúzni. Sőt, a fészkeket gyakran a falak mögé, a résekbe is be tudják építeni, aminek a kiirtása házilag szinte lehetetlen. A fészektől pedig érdemes minél hamarabb és minél gyorsabban megszabadulni. Ennek a legjobb módszere, ha azt az ember rovarölő permettel lefújja: kereskedelmi forgalomban is kaphatóak olyan sprayk, amiket akár 20 méterről is célba juttathatók, miközben a lakástulajdonos biztonságos távolságban marad a fészektől.

A másik bevett módszer a darázsirtásra az, ha az ember füstöléssel kihajtja a darazsakat, majd, ha ez megtörtént, vízzel lemossa vagy bottal leveri a fészket. Azonban ez a módszer nagyban függ attól, hogy hol helyezkedik el a fészek, illetve mennyire közelíthető meg az, hogy biztonsággal ki tudjuk füstölni a rovarokat. Tehát ha valaki nem tűnik biztosnak a dolgában, az inkább ne kísérletezzen!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02