Súlyos szabályszegés a magyar horgásztavon: eljárást indított a hatóság

agrarszektor.hu
Halgazdálkodásra jogosult hiányában a Nébih Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) látta el csaknem fél éven át a halőrzési feladatokat a Gyékényesi horgásztavon. Ezalatt a halőrök 120 kg haltetemet szállíttattak el ártalmatlanításra, 8 esetben indítottak eljárást az éjszakai horgászati tilalom megszegése miatt, valamint több tucat illegális haltároló eszközt távolítottak el a vízből és annak környezetéből.

A haszonbérleti szerződéssel kapcsolatos problémák miatt 2022 márciusától júliusig a Nébih ÁHSZ-re hárultak a halőrzési feladatok a Gyékényesi horgásztavon. A halőröknek a gondozásukba került területen számos jogszabálysértést kellett felszámolniuk. Többek között több tucat nemkívánatos tárgyat - köztük a halak szakszerű tárolására alkalmatlan mosogatógépdobot, haltartó ketreceket, varsákat és egyéb eszközöket - távolítottak el a vízből és annak környezetéből - írja a Nébih.

EZ IS ÉRDEKELHET

A helyi önkormányzat közreműködésével mintegy 120 kg haltetemet - többségében nagytestű pontyot - gyűjtöttek össze és utaltak ártalmatlanításra a szakemberek. A helyszíni ellenőrzések során több alkalommal vettek fel jegyzőkönyvet varsa használat miatt, míg 8 esetben a megyei kormányhivatal által elrendelt éjszakai horgászati tilalom megszegése miatt kellett eljárást indítani. Végül július 8-án - a halgazdálkodásra jogosult visszahelyezése után - immár rendezett viszonyok mellett kezdődhetett meg a területi jegyek értékesítése a Gyékényesi horgásztavon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?