Döbbenetes, ami Európában zajlik: egyre több helyen csap le a fertőző állatbetegség

agrarszektor.hu
Európa-szerte egyre több helyről érkeznek jelentések a madárinfluenza újbóli felbukkanásáról. Az elmúlt hetekben több európai országban is újra kimutatták baromfitartó gazdaságokban a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát. Augusztus közepétől összesen 13 nagylétszámú baromfitartó gazdaságban jelent meg a betegség Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Portugáliában és Spanyolországban. Ugyanezen országokban, továbbá Belgium, Dánia, Finnország, Írország, Izland és Norvégia területén csaknem 150 vadmadárból is kimutatták a vírust a szakemberek.

Egyre több európai uniós tagállamból érkeznek jelentések arról, hogy ismét felbukkant a kontinensen a madárinfluenza. Augusztus közepétől mostanáig összesen 13 nagylétszámú baromfitartó gazdaságban jelent meg a betegség Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Portugáliában és Spanyolországban. Ugyanezen országokban, továbbá Belgium, Dánia, Finnország, Írország, Izland és Norvégia területén pedig csaknem 150 vadmadárból is kimutatták a vírust a szakemberek - olvasható a Store Insider oldalán.

Ami Magyarországot illeti, hazánk 2022. július 27-én nyerte vissza az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) előírásai szerinti madárinfluenzamentes besorolását. Ugyanakkor a nemzetközi helyzet egyértelműen azt mutatja, még ez a kedvező besorolás sem adhat okot a járványvédelmi fegyelem lazítására. Sőt, a számos előnnyel járó státusz megőrzése érdekében az eddigieknél is fontosabb a biológiai biztonsági intézkedések szigorú és következetes betartása, ugyanis a madárinfluenza elleni védekezésnek jelenleg ez az egyetlen ismert módja. A baromfiállomány madárinfluenza vírussal történő megfertőződésének kockázatát a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentésével, megakadályozásával lehet leghatékonyabban minimalizálni, így ennek biztosítása kiemelten fontos feladat minden baromfitartó számára. A járványvédelmi minimum feltételek, valamint további hasznos információk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjának tematikus aloldalán érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?