Gigaberuházás a Balatonnál: milliárdokat költöttek erre a térségben

Gigaberuházás a Balatonnál: milliárdokat költöttek erre a térségben

agrarszektor.hu
Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen. Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy az idén 25 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a legutóbbi hétéves európai uniós pénzügyi perspektíva vonatkozásában a ma befejeződő Kis-Balaton és Káli-medence térségét célzó projekttel együtt 15 beruházást csaknem 4,7 milliárd forint keretösszeggel valósított meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Rácz András hangsúlyozta, az elmúlt időszak projektjeinek nagy része klasszikus élőhely rekonstrukciót érintett. Ebből a szempontból Magyarország európai viszonylatban kifejezetten jó helyzetben van, hiszen az ország teljes közigazgatási területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent - írja az AM. Ez a terület az emberi tevékenységnek köszönhetően azonban mozaikos, feldarabolt állapotú, fenntartása állandó figyelmet és beavatkozást igényel, ezért a nemzeti park igazgatóságok munkájára rendkívüli szükség van - fejtette ki Rácz András.

EZ IS ÉRDEKELHET

A közelmúltban az aktív kikapcsolódás egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban, ezért a fajok megőrzése mellett egyre inkább állnak bemutatási projektek a természetvédelmi célú beruházások középpontjában. Hazánkban 700 ökutiszisztikai létesítmény van, amelynek felét a nemzeti park igazgatóságok üzemeltetik. A védett természeti területeket extenzív, külterjes őshonos haszonállat tartás segítségével őrizzük meg, amelyhez széleskörű infrastruktúra kapcsolódik. A jelenleg lezárult projekt éppen ennek a fejlesztését célozta, ezzel egy időben pedig génmegőrzési feladatokat is szolgált.

Címlapkép forrása: Fekete István és Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?