Kilőttek egy vaddisznót a Margitszigeten: de tényleg nem volt más megoldás?

Kilőttek egy vaddisznót a Margitszigeten: de tényleg nem volt más megoldás?

agrarszektor.hu
Le kellett zárni a napokban a Margitszigetet egy szabadon kószáló vaddisznó miatt, az állatot még aznap este megtalálták, és három lövéssel leterítette egy vadász. A szakértő szerint nem volt más választás, a potenciálisan veszélyes vad ártalmatlanná tétele ugyanis mihamarabbi megoldást kíván, hogy senki ne sérüljön meg, az állat kilövése pedig a legbiztonságosabb módszer.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy azt korábban az Agrárszektor is megírta, vaddisznó miatt kellett lezárni a Margitszigetet szerda délután, többen bejelentést tettek ugyanis egy szabadon kószáló, nagy testű vaddisznóról. Az állatot még aznap este kilőtte egy vadász, felmerülhet azonban a kérdés, hogy megoldható lett volna-e a helyzet az állat megóvásával. Földvári Attilát, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szóvivője, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa a 24.hu-nak elmondta, a megfelelő alternatívák sajnos nem adottak, a potenciálisan veszélyes vad ártalmatlanná tétele ugyanis mihamarabbi megoldást kíván, hogy senki ne sérüljön meg, az állat kilövése pedig a legbiztonságosabb módszer. Szóba jöhetne még az altatólövedék, illetve a befogás is, a szakember szerint ugyanakkor ezek kapcsán több probléma is felmerül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az altatólövedék esetében gondot okoz, hogy az elkábításhoz szükséges szer csak engedéllyel tartható, és rendszerint állatorvosok birtokolhatják. Az is nehezen megállapítható, hogy mekkora dózisra lenne szükség, ráadásul a szer nem azonnal hat, így a vadnak még a megfelelő mennyiségű hatóanyag esetében is lenne ideje elmenekülnie. Egy városi környezetben ilyenkor akár az autók elé is kirohanhat, ezzel közlekedési balesetet idézve elő. Szintén probléma, hogy az altatólövedék kilövésére használt puskának jóval kisebb a hatótávolsága, mint egy vadászpuskának

- mondta Földvári Attila. Hozzátette, egy vaddisznóhoz ilyen közel kerülni nem egyszerű vagy biztonságos. Közölte azt is, az állat csapdába ejtése azért sem jöhet szóba, mert rengeteg időt igénybe vehet, az ilyen esetek pedig azonnali megoldást igényelek, ráadásul garancia sincs arra, hogy az állatot élelemmel bárhova is el lehet csalogatni a városi környezetben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?