Patkányok lephetik el a magyar otthonokat: méreg helyett így védekezz ellenük

agrarszektor.hu
A szokatlanul meleg tél 2023-ban is folytatódik, aminek köszönhetően a kártevők is hamarabb előbújhatnak. Az enyhe időjárás ugyanis megkönnyíti az áttelelést is, így nemcsak télen okozhatnak nem várt problémát a betolakodók, tavasszal az invázió sincsen kizárva. Így hát létszámcsökkenés helyett boldogan futkározhatnak otthonunkban, melyekre csak tavasszal számítanánk.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az enyhe téli időjárás következtében olyan rovarok és más kártevők jelenhetnek meg a házakban, lakásokban, melyeknek csak tavasszal szabadott volna előbújniuk. Ilyen összetett gondokat okozhat a mindennapi életben a klímaváltozás, az időjárási anomáliák kihatással vannak mindenre, így a kártevők megjelenésére is. Ilyen melegben feléledhetnek a hangyák, kullancsok, legyek, darazsak, muslincák, poloskák és még a szúnyogok is. A fűtött szoba, eleségkeresés pedig bevonzza őket az otthonokba. Így érdemes a szellőztetésnél, takarításnál ugyanúgy figyelni ezekre a kártevőkre, ahogy tavasszal. Az ételeket se hagyjuk kint letakarás nélkül, és helyezzünk ki rovarcsapdát, ha szükséges. A patkányok pedig a Föld legsikeresebb állatai közé tartoznak, nem véletlenül: intelligensek, óvatosak, ráadásul egyes irtószerek hatóanyagaival szemben immunissá is tudnak válni - írja a Pénzcentrum a megfoglak.hu alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Érdemes megkülönböztetni a vándorpatkányt és a házi patkányt: előbbi 18-25 cm hosszú, szürkésbarna, szürkésfehér hasú. Fülei rövidek, farka testhosszánál rövidebb, szőre gyakran szennyezett. Utóbbi pedig kisebb, 13-20 centiméter, barnás-fekete, sötétszürke hasú rágcsáló. Fülei hosszúak, farka a testénél hosszabb, szőre selymes fényű, tiszta. Érdemes kiemelni, hogy a közhiedelmekkel ellentétben ezek az állatok igen tiszták, a testükön található élősködők miatt viszont több súlyos betegség terjesztésért felelősek, többek között szalmonelláért, koleráért, illetve a pestis európai elterjedése is nekik “köszönhető”.

Ez az igazi Kánaán számukra

A kártevő rágcsáló jelző sem áll véletlenül a neve mellett, hiszen a gabonát, az élelmiszerraktárakat is károsítják, sőt, akár az élő háziállatokat is megtámadhatja. Elsődlegesen a magas nedvességtartalmú, hulladékokból összehordott táplálékot kedveli (növények, magvak, rovarok), lényegében olyan mindenevő, ami folyamatosan táplálkozni és rágni akar. Fogaik állandó növésben vannak, ebből is adódik a folyamatos rágás kényszere. Sok folyadékra van szükségük, amit vagy magas nedvességtartalmú élelmiszerekből vagy vízből nyernek ki. Élelem és folyadék nélkül néhány napon belül elpusztulnak, és azért, hogy ezt elkerüljék, még egymást is képesek felfalni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így védekezhetünk ellenük

Szakemberek szerint a legjobb védekezés a patkányokkal szemben a megelőzés, ehhez hatékony eszköz lehet a tenyésző és búvóhelyek felszámolása, illetve a számukra táplálékul szolgáló források megszüntetése.  Ha ezek mégsem válnának be, érdemes olyan irtószert használni, amely már egyszeri fogyasztásnál hatásos - így otthonunkat és a környezetünket is kímélhetjük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?