2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Horgászok, figyelem! Fontos változás jön a Balatonnál, ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A megemelt horgászjegy árak ellenére sem számít a balatoni horgászat visszaesésére a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Az indokoltnál alacsonyabb, differenciált áremelést, úgy tűnik, elfogadták a horgászok. Bár 25-30%-os jegyár drágulás lett volna indokolt, ennél csekélyebb mértékben növekedtek az árak.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

2022 novemberében a Rádpusztán megtartott VIII. Balatoni Horgász Konferencián jelentette be a Balatoni Halgazdálkodási Zrt., hogy január 1-jétől szükségessé válik a horgászjegyek árainak emelése. A Konferencián a Balaton-körül érintett horgász egyesületek és megyei horgász szövetségek elnökeit, továbbá a MOHOSZ és más szakmai partnerek képviselői vettek részt. A HelloVidék felkereste a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-t, hogy bővebb tájékoztatást kérjen a jegyárak alakulásáról és a horgászjegyek szerkezeti átalakulásáról. Nagy Gábor, a társaság ágazatvezetője nyilatkozott, aki arra a kérdésre, miért vált indokolttá a jegyárak megemelése, elmondta, hogy a takarmányok, a munkabérek, valamit a rezsiköltségek növekedése tette szükségessé az emelést. Az ágazatvezető azt is hozzátette, hogy bár 25-30%-os jegyár drágulás lett volna indokolt, ennél csekélyebb mértékben növekedtek az árak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A számszakilag indokolt, általános 25-30%-os emelés helyett életkor és halfogási lehetőségek alapján differenciált mértékű horgászjegy áremelést hajtottunk végre. A horgászjegyek tekintetében korábban meglévő partközeli/általános tagolás helyett bevezettük a parti/csónakos/általános tagolást. A jobb fogási esélyt nyújtó jegytípusok (mint a behúzós, általános, csónakos) árai nagyobb mértékben emelkedtek. Ugyanakkor a legtöbbeket érintő parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16%-kal kerülnek idén többe

- mondta el Nagy Gábor.

Hozzátette szintén mérsékeltebben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermekjegy ára pedig ezúttal is változatlan marad!

Kiderült az is, hogy hogyan született a döntés a differenciálás kérdésében. Nagy Gábor elmondta, a döntés meghozásában segítségünkre volt egy ősszel lefuttatott kérdőíves felmérés. A 2688 válaszadó közül 860-an választották, hogy minden jegytípus ára egységesen emelkedjen. 749-en voltak azon a véleményen, hogy a partközeli jegyeket nevezzék át parti jegyekre és az áruk csak kis mértékben, viszont az általános jegyeké nagyobb mértékben emelkedjen. Új jegytípusként jöjjön létre a csónakos jegy, melynek ára a partközeli és az általános közé essen. Így a jobb fogási eséllyel rendelkezők arányaiban nagyobb hozzájárulást fizetnének.

EZ IS ÉRDEKELHET

515-en gondolták úgy, hogy a gyermek, az ifi és a 65 év feletti jegyek ára a többihez képest kevésbé emelkedjen. Továbbá 564-en szavaztak arra, hogy az előbbi kettő módozat együtt valósuljon meg, azaz kor szerinti differenciálás és strukturális átalakítás is legyen. Tehát 1313 fő egyet értett a csónakos jegy bevezetésének javaslatával, illetve az is elmondható, hogy a döntő többség nem az egységes áremelés mellett szavazott.

Vezetőségünk a közvéleménykutatást is alapul véve úgy döntött, hogy a piaci viszonyok miatt átlagosan indokolt 25-30%-os áremelés helyett az életkor és a fogási esélyek szerint differenciált áremelést hajt végre 2023-tól

- írja weboldalán a társaság.

Nagy Gábor azt is hozzátette, a felmérésen kívül figyelembe vették a halőreik  által tapasztaltakat, a horgászjegy értékesítési- és horgászfogási statisztikákat, a jegyértékesítő bizományosaink, illetve jelenlegi dolgozóink és elődeink (több évtizedes) horgászjegy-értékesítő tapasztalatát. Az ágazatvezető külön kiemelte: íz előzetes közvéleménykutatásunk alapján úgy gondolják, hogy a többség elfogadja az áremelés szükségességét, így nem számítanak visszaesésre a balatoni horgászatban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?