Fertőző állatbetegség jelent meg Svájcban: az emberekre is veszélyes lehet

Fertőző állatbetegség jelent meg Svájcban: az emberekre is veszélyes lehet

MTI
Szivacsos agysorvadásban (BSE), azaz kergemarhakórban szenvedő szarvasmarhát találtak Svájcban - közölte hétfőn a Svájci Szövetségi Élelmiszerbiztonsági és Állatorvosi Hivatal. Az országban évek óta ez az első új BSE-megbetegedés.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 12 éves beteg állat vágás előtti rutinvizsgálaton bukkant fel Graubünden kantonban. A közlemény szerint "a tetemet elégették, így nem jelenthet már veszélyt sem állatokra, sem emberekre". Svájcban évek óta ez az első új BSE-megbetegedés.

A betegség a szarvasmarha agyvelejét támadja meg. A legnagyobb BSE-járvány az 1980-as évek végé volt, és főként Nagy-Britanniát érintette. Több mint 180 ezer állat úgy kapta el a betegséget, hogy fertőzött takarmányt kaptak. A betegség óriási csapást mért a brit szarvasmarhaágazatra. A betegség azért veszélyes, mert a BSE-s állat húsának fogyasztása az embernél is előidézheti a Creutzfeldt-Jakob-szindrómát (CJD), amelynek tünetei hasonlítanak az Alzheimer-kóréhoz. Más országokhoz hasonlóan Svájcban már 1990-ben betiltották a kérődző állatok számára az állati eredetű fehérjét tartalmazó takarmányt.

Németországban 2000-ben diagnosztizálták az első BSE-megbetegedést, amelyet további 400, köztük három atipikus eset követett; az utolsó ilyen fertőzést Bajorországban észlelték 2021-ben. Idén februárban jelentették az első atipikus BSE fertőzéseket: Hollandiában egy ilyen állatot találtak, amely a holland agrárminisztérium tájékoztatása szerint nem került be az élelmezési ellátási láncba. A másik ismertté vált fertőzést Brazíliából jelentették. A dél-amerikai ország az eset után felfüggesztette szarvasmarhaexportját.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?