Komoly támogatást kapnak a magyar állattartók: így juthatnak hozzá a pénzhez

Komoly támogatást kapnak a magyar állattartók: így juthatnak hozzá a pénzhez

agrarszektor.hu
Megjelent a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 74/2016. (XI. 29.) FM rendelet szerinti válságtámogatás igénybevételéről szóló 20/2023. (III. 29.) számú Kincstár Közlemény. A tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 74/2016. (XI. 29.) FM rendelet alapján a juh- és kecskeágazat termelési hatékonyságának növelése érdekében apaállatok esetén az állattartók a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítására 2023. április 1. és április 30. közötti időszakban kizárólag vissza nem térítendő válságtámogatást vehetnek igénybe.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Válságtámogatás iránti kérelmet csak azon ügyfél nyújthat be, aki/amely a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvényben (a továbbiakban: 2007. évi XVII. törvény) foglalt nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett és ”kérelemre nyilvántartásba vett” besorolású ügyfélként szerepel a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által működtetett Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felhívják a figyelmet, hogy a Kincstár a kérelmek ügyintézését részben az ügyfél-nyilvántartásában szereplő adatok alapján végzi, ezért kérjük, fordítson kiemelt figyelmet arra, hogy a Kincstár ügyfélnyilvántartásában szereplő adatai naprakészek legyenek, és tegyen eleget a nyilvántartáshoz kapcsolódó változás-bejelentési kötelezettségeinek is. Az ügyfél nyilvántartásba vételére, valamint a nyilvántartásba vett adatokra vonatkozó változás-bejelentési kötelezettségének teljesítésére az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerbe történő nyilvántartásba vétel és változás bejelentés szabályairól szóló 12/2023. (II. 1.) számú Kincstár Közlemény itt érhető el.

Az állattartó a tenyészetében lévő minden megkezdett ötven anyajuh egyedszám után egy tenyészkos, illetve minden megkezdett ötven anyakecske egyedszám után egy tenyészbak tenyésztésbe állításához igényelhet támogatást. Ha a bejelentett tenyészetben lévő anyajuhok vagy anyakecskék száma nem éri el az ötvenet, akkor egy tenyészkos, illetve egy tenyészbak után igényelhető támogatás. Egy tenyészkos vagy tenyészbak után csak a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban és csak egy alkalommal igényelhető támogatás! A támogatás mértéke a támogatási időszakban, azaz a 2022. október 1-jétől 2023. március 31-éig terjedő időszakban megvásárolt és tenyésztésbe állított apaállat esetén az apaállat ellenértékének 75%-a, de legfeljebb

a) apaállattá minősített növendék kosonként, illetve növendék bakonként 45.000 forint,

b) az „A” törzskönyvben nyilvántartott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 120.000 forint,

c) a „K” köztenyésztésre használható besorolást kapott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 90.000 forint.

EZ IS ÉRDEKELHET

A saját állományból származó és a támogatási időszakban tenyésztésbe állított apaállatok esetén a támogatás mértéke a fenti pontokban foglaltak szerint kerül megállapításra. A válságtámogatás iránti kérelmet, valamint a támogatási kérelemre indult eljárás során minden dokumentumot - a felügyeleti eljárás kivételével - a Kincstár elektronikus kérelemkitöltő felületén keresztül kell benyújtani. Felhívják a figyelmet, hogy a válságtámogatási kérelem benyújtásra vonatkozóan a Kincstár nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat. A nem elektronikus úton benyújtott válságtámogatási kérelmet a Kincstár visszautasítja, a nem elektronikus úton benyújtott egyéb dokumentum pedig a döntés meghozatalánál nem vehető figyelembe!

Tekintettel azonban arra, hogy a kérelem benyújtásának végső határ idejének napja - 2023. április 30-a - a Kincstárnál munkaszüneti nap, így a kérelmeket legkésőbb 2023. május 2-án 23:59:59-ig lehet benyújtani. A benyújtásra vonatkozó határidő jogvesztő! Egy kérelmező egy támogatási időszakban kizárólag egy válságtámogatás iránti kérelmet nyújthat be! A válságtámogatás iránti kérelemnek kötelezően csatolandó melléklete nincs. A válságtámogatási kérelem módosítására a benyújtását követően legkésőbb a benyújtási határidő végéig, azaz 2023. május 2-án 23:59:59-ig van lehetőség. A módosításra nem került kialakításra külön elektronikus űrlap, az a már benyújtott válságtámogatás iránti kérelem újbóli megnyitásával, az azokban megadott adatok javításával történhet.

Az esetleges hiánypótlást, a jogorvoslati kérelmet vagy egyéb dokumentumot - a felügyeleti eljárás kivételével - szintén az elektronikus kérelemkitöltő felületen, a korábban már benyújtott válságtámogatás iránti kérelemhez kapcsolódóan az Általános ügyintézés → Támogatáshoz kapcsolódó iratok elektronikus beküldése menüponton keresztül kell benyújtani. Felhívják a figyelmet továbbá arra is, hogy amennyiben a kérelmező nem saját nevében, hanem elsődleges képviselő/meghatalmazott/kamarai meghatalmazott útján jár el a válságtámogatás iránti kérelem benyújtása során, a kérelem benyújtásának időpontjában az elsődleges képviselőnek/meghatalmazottnak/kamarai meghatalmazatottnak is ”kérelemre nyilvántartásba vett” besorolású ügyfélként ügyfélazonosítóval kell rendelkeznie!

EZ IS ÉRDEKELHET

A kamarai meghatalmazáshoz kapcsolódó változásokról szóló tájékoztatás a Kincstár oldalán itt érhető el. Arról pedig, hogy a 2023. évben a kamarai meghatalmazás a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítása támogatáson kívül még mely ügyekre és agrártámogatási jogcímekre terjed ki itt tájékozódhat. A Kincstár 20/2023. (III. 29.) számú Közleménye itt, az intézkedéssel kapcsolatos további információk pedig a Kincstár honlapján, a ”Támogatások/Nemzeti támogatások/Válságtámogatások/Válságtámogatás - Tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának támogatása” menüpont alatt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?