Őrület, ami a magyar agráriumban zajlik: egyre több gazda lépi ezt meg itthon

Őrület, ami a magyar agráriumban zajlik: egyre több gazda lépi ezt meg itthon

agrarszektor.hu
Azt látni jelenleg Magyarországon, hogy általánosságban maga a digitalizáció fejlettsége se a KKV ipari, se pedig a KKV agrárszektorban messze nem tart ott, ahol kellene, ugyanakkor észrevehető, hogy egyre többen vágnak bele különböző agrárgazdasági digitalziációs fejlesztésekbe - közölte Ujhegyi András, a Delta Systems Kft. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián. Elmondta, egyik projektük során egy húsüzemnél arra kellett megoldást találniuk, hogy a termeléstől a feldolgozáson át egészen a kiszállításig le tudják követni a termék útját, illetve adott időben ki tudják szűrni a selejtet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ujhegyi András előadásában beszélt arról, hogy ők inkább rendszerintegrátorok, ami azt jelenti, hogy általában komplex projektekkel foglalkoznak, az elmúlt évüket például nagy vállalatok és KKV-k kiszolgálásával töltötték. Kiemelte, minden egyes projektben vannak olyan fázisok, ahol össze kell gyűjteni az adatokat, ezt valahogy tárolni kell, feldolgozni, kiértékelni, automatizálni belőle, optimalizálni, majd kezdődik az egész folyamat előről.

Ezekben a fázisokban különböző technológiai kompetenciákra van szükség, ezeket a nagy komplexeket próbálja meg összefogni a cégünk. Minden egyes fázisban adatokat szeretnénk kinyerni a különböző folyamatoknak, mindezt szenzoros oldalról vagy drónokkal is megközelíthetjük, de magával a termelésirányítási rendszerekből kinyert adatokkal, valamint az energetikai rendszerek oldaláról is.

Hozzátette ugyanakkor, hogy azt látni jelenleg Magyarországon, hogy általánosságban maga a digitalizáció fejlettsége mind a KKV ipari, mind pedig a KKV agrárszektorban messze nem tart ott, ahol kellene. A szakember ismertette egyik projektüket, ahol egy cég olyan egyedi adatplatformot kért tőlük, ahol a silókban elhelyezett szenzorokból visszanyert páratartalom és egyéb információk vannak ötvözve egy épület, vagy épület automatizálási, vagy épület energetikai rendszerrel. Minden projektet, így ezt is testre kell szabni, hiszen valahol az a cél az iparban és az energetikában is, hogy minél inkább automatikussá váljanak a visszavezérlések.

A cég egy másik projektjéről mesélve Ujhegyi András elmondta, egy húsüzemnél az volt a feladatuk, hogy ha kettévágják a sertéseket, akkor minden egyes adott pillanatban tudják a gyáron belül, hogy melyik fél melyikhez tartozik. Ennek a célja, hogy a termelés során tudják, mennyi időt töltenek el az adott "alkatrészek" a különböző fázisoknál, illetve ki tudják szűrni a selejtet adott időben. Összességében arra kellett megoldást találniuk, hogy a termeléstől a feldolgozáson át egészen a kiszállításig le tudják követni a termék útját.

A Portfolio Agrárium 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?