Őrület, ami a magyar agráriumban zajlik: egyre több gazda lépi ezt meg itthon

Őrület, ami a magyar agráriumban zajlik: egyre több gazda lépi ezt meg itthon

agrarszektor.hu
Azt látni jelenleg Magyarországon, hogy általánosságban maga a digitalizáció fejlettsége se a KKV ipari, se pedig a KKV agrárszektorban messze nem tart ott, ahol kellene, ugyanakkor észrevehető, hogy egyre többen vágnak bele különböző agrárgazdasági digitalziációs fejlesztésekbe - közölte Ujhegyi András, a Delta Systems Kft. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián. Elmondta, egyik projektük során egy húsüzemnél arra kellett megoldást találniuk, hogy a termeléstől a feldolgozáson át egészen a kiszállításig le tudják követni a termék útját, illetve adott időben ki tudják szűrni a selejtet.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ujhegyi András előadásában beszélt arról, hogy ők inkább rendszerintegrátorok, ami azt jelenti, hogy általában komplex projektekkel foglalkoznak, az elmúlt évüket például nagy vállalatok és KKV-k kiszolgálásával töltötték. Kiemelte, minden egyes projektben vannak olyan fázisok, ahol össze kell gyűjteni az adatokat, ezt valahogy tárolni kell, feldolgozni, kiértékelni, automatizálni belőle, optimalizálni, majd kezdődik az egész folyamat előről.

Ezekben a fázisokban különböző technológiai kompetenciákra van szükség, ezeket a nagy komplexeket próbálja meg összefogni a cégünk. Minden egyes fázisban adatokat szeretnénk kinyerni a különböző folyamatoknak, mindezt szenzoros oldalról vagy drónokkal is megközelíthetjük, de magával a termelésirányítási rendszerekből kinyert adatokkal, valamint az energetikai rendszerek oldaláról is.

Hozzátette ugyanakkor, hogy azt látni jelenleg Magyarországon, hogy általánosságban maga a digitalizáció fejlettsége mind a KKV ipari, mind pedig a KKV agrárszektorban messze nem tart ott, ahol kellene. A szakember ismertette egyik projektüket, ahol egy cég olyan egyedi adatplatformot kért tőlük, ahol a silókban elhelyezett szenzorokból visszanyert páratartalom és egyéb információk vannak ötvözve egy épület, vagy épület automatizálási, vagy épület energetikai rendszerrel. Minden projektet, így ezt is testre kell szabni, hiszen valahol az a cél az iparban és az energetikában is, hogy minél inkább automatikussá váljanak a visszavezérlések.

A cég egy másik projektjéről mesélve Ujhegyi András elmondta, egy húsüzemnél az volt a feladatuk, hogy ha kettévágják a sertéseket, akkor minden egyes adott pillanatban tudják a gyáron belül, hogy melyik fél melyikhez tartozik. Ennek a célja, hogy a termelés során tudják, mennyi időt töltenek el az adott "alkatrészek" a különböző fázisoknál, illetve ki tudják szűrni a selejtet adott időben. Összességében arra kellett megoldást találniuk, hogy a termeléstől a feldolgozáson át egészen a kiszállításig le tudják követni a termék útját.

A Portfolio Agrárium 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?