Óriási változások jöhetnek a magyar élelmiszeriparban: nagy átalakulás várható

Óriási változások jöhetnek a magyar élelmiszeriparban: nagy átalakulás várható

agrarszektor.hu
Elképesztően fontos és szükséges a versenyképesség növelése az élelmiszeriparban Magyarországon, ehhez növelni kell a hozzáadott értéket, és itthon megteremteni, megtermelni az alapanyagokat, nem külföldről behozni azt - mondta Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem intézetigazgatója, tanszékvezetője, egyetemi tanára a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián Kecskeméten. Kiemelte, a digitalizáció most még nagyobb szerepet kaphat az ágazatban, az új Digitális Élelmiszeripari Stratégia tükrében rengeteg fejlesztési lehetőség áll rendelkezésre, amelyeket sürgető lenne meg is valósítani. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az élelmiszeripar stratégiai ágazat Magyarországon, közel 4.000 élelmiszeripari vállalkozás működik hazánkban, 4.500 milliárd forint árbevétel jelenik meg a szektorban, az üzemi eredmény pedig több mint 240 milliárd forint - tájékoztatott a szakember előadásában. Kiemelte, nagyon fontos a lakosság megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel való ellátása, vagyis az ellátás biztonsága, valamint az ágazat hatékonyságának, versenyképességének, vagyis az exportnak a növelése. Hangsúlyozta, a hazai alapanyag arányát 80%-ra kellene növelni a kiskereskedelemben és a közétkeztetésben, emellett cél a rövid ellátási lánc (REL) kialakítása, fejlesztése ezen a két területen.

Szükség van a minőségi paraméterek egységesítésére, és a beszállítói rendszer kidolgozására, ezekhez pedig ismerni kell az ellátási lánc egyes folyamatait, úgy mint az alapanyag, a feldolgozás, illetve a logisztika-kereskedelem. Mindezek alapja az információ, valamint az adatok vertikális és horizontális összekapcsolása.

Élelmiszer ellátási-lánc digitalizáció

Három fő területről beszélünk: alapanyagellátás, élelmiszerfeldolgozás és értékesítés. A fogyasztónak az eredettel és a minőséggel kell információt nyújtani, amiben segíthet a digitalizáció, amihez adatok gyűjtésére, azok feldolgozására és értékelésére van szükség - tudatta Friedrich László.

Élelmiszerellátás-biztonság

A termelésbiztonság alappillére az alapanyag mennyisége és minősége, valamint az energia, a humánerőforrás és az infrastruktúra biztosítása. Az értékesítés biztonságának biztosításához elengedhetetlen az élelmiszer árualap, valamint a fogyasztói igény ismerete ahhoz, hogy információt tudjunk eljuttatni az élelmiszerről az embereknek. Mindezek mellett az élelmsizerellátás-biztonsághoz szorosan hozzátartozik az élelmiszerlogisztika is, vagyis a raktározás, a raktárméret, a szállítási kapacitás, és az útvonalterv optimálása - közölte a tanszékvezető.

A szakember beszélt arról, mennyire fontos és szükséges a versenyképesség növelése a hazai élelmiszeriparban. Egyik fontos kérdés, hogy a hozzáadott értéket hogyan tudjuk növelni, ezt itthon kell megteremteni, és nem behozni külföldről. A bérek megemelkedése miatt kiemelt szerepe van az automatizálásnak és a robotizálásnak is, valamint annak, hogy a cégek növeljék az exportot.

Mindennek az alapja a hatékony és fenntartható élelmiszeripar, amihez fel kell használnunk azt a rengeteg adatot, ami keletkezik, ebben azonban egyelőre nem állunk túl jól. Nagyobb figyelmet kellene fordítani tehát az adatalapú döntésre. 

De mit is jelent a digitalizáció a termelésben? Ahhoz, hogy senkinek az érdeke ne sérüljön, fontos az adatrendszerek összekapcsolhatósága, az interoperabilitás megteremtése, a termelési folyamatok monitorozása modern digitális adatgyűjtési rendszerekkel, a méréstechnikai és automatizálási rendszerek kialakítása, valamint a döntéstámogató rendszerek kiépítése mesterséges intelligencia alkalmazásával. A szakember szerint szükség van a fogyasztói, kereskedelmi igények pontosabb felmérésére, az energiagazdálkodás, illetve az ellátásilánc hulladék-, víz- és szennyvízgazdálkodás digitális feltételrendszerének fejlesztésére. Elmondta, a képzések területén is lenne teendő, a digitális készségek és kompetenciák, valamint az élelmiszeripari felsőoktatás fejlesztésére is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

A Portfolio Agrárium 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?