Merész ötlettel állt elő a magyar cég: nem akármilyen takarmányt dobnak a piacra

Merész ötlettel állt elő a magyar cég: nem akármilyen takarmányt dobnak a piacra

agrarszektor.hu
Az ellenőrzött, természetes anyagokra alapozott állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztóiigény. Az NKFI alapból finanszírozott projekt során olyan - sertések számára javasolt - növényieredetű takarmányadalék prototípus termék került kifejlesztésre, amely a haszonállat bélflórájáttámogatva, a bél normál mikroflórájának fenntartására szolgál.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az immunrendszert erősítő takarmányadalék az élelmiszerlánc részét képezve közvetlen hatással van a társadalom általános egészségi állapotának javítására. A 4 évet átfogó kutatási vizsgálatok eredményeként megerősödött az a feltevés, hogy a például szőlőmagból, ánizsból, fahéjból és egyéb gyógy- illetve fűszernövényekből származó természetes polifenolok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, azaz alkalmasak lehetnek a sertésállatokat fenyegető kórokozók okozta megbetegedésekkel szembeni prevencióra is. Így a takarmányadalék segítségével az állattenyésztők számára eredményesebb és olcsóbb lesz a takarmányozás, a fogyasztók pedig egészségesebb élelmiszerhez jutnak. A jelenleg elterjedt antibiotikumokat és egyéb, kémia-alapú, mesterséges takarmánykiegészítőket tehát a jövőben kiválthatják a természetes-alapú, a bélflórát támogató készítmények - olvasható a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel általánosságban elmondható, hogy az állattartók költségeinek több, mint 50%-át a takarmány adja szinte valamennyi piacon és a versenyképesség megőrzéséhez újabb és újabb megoldásokat keresnek, az új típusú, innovatív prototípus termék sorozatgyártása akár hatással lehet az állattartók költségeinek csökkentésére is. Továbbá a fogyasztói trendek változásával, az egészséges, természetes összetevőjű termékek iránti megnőtt piaci igény szintén arra ösztönzi a termelőket, hogy a takarmányozásban is az intenzív, gyors megoldások helyett a természetes adalékanyagokat alkalmazzák. A prototípus termék innovatív jellege még, hogy az állat ellenálló képességét növeli, így az állattartás költségei csökkenhetnek, így csökkentve az állattartás költségeit, hiszen csökkennek a megbetegedéshez köthető gyógyszeres kezelések és azok munkafolyamatainak költsége, illetve elmarad az ilyenkor jelentkező takarmány hasznosulás és súlygyarapodás leromlása. A stabil, ellenálló bélflóra képes az állatot a különböző kórokozók ellen megóvni, és hosszútávon biztosítani az emésztési folyamatok kiegyensúlyozottságát és hatékonyságát.

EZ IS ÉRDEKELHET

A stabil bélrendszer így rövidebb hízlalási idővel, kevesebb takarmány fogyasztással (jobb fajlagos mutatók), tehát alacsonyabb költséggel jár, nem beszélve a közvetett költségek csökkenéséről (gyógyszerezés, elhullás). A projektben a Dr. Bata Zrt. egy észak-amerikai egyetemmel is együttműködött, és a kísérletek eredményeit felhasználva fejlesztik ki a - nemzetközi szinten is jelentős kereskedelmi és tudományos potenciállal bíró - végleges piaci terméket. Az NKFI Alap több mint 271 millió forintos támogatással járul hozzá a kutatás eredményességéhez. A projekt 2023. tavaszán zárult.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?