Óriásméhek lephetik el a magyar erdőket: vigyázz, ha ilyen rovart látsz

Óriásméhek lephetik el a magyar erdőket: vigyázz, ha ilyen rovart látsz

agrarszektor.hu
Az óriási és meglehetően fenyegetőnek tűnő kék fadongó a legtöbbek számára kifejezetten ijesztőnek tűnhet, ám ez a félelem alaptalan. Ez a kékes színben játszó óriási rovar ugyanis teljesen ártalmatlan.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

A kék fadongó (Xylocopa violacea) a legnagyobb európai méhfaj: egy kifejlett példány elérheti a 2,5-3 centimétert, repülés közben pedig a nyitott szárnyainak köszönhetően a 4-5 centimétert is. Bár meglehetősen félelmetesnek tűnik, egyáltalán nem veszélyes: eldöngicsél a ligetekben, teszi a dolgát, de addig nem támad, amíg az ember nem lép fel támadólag vele szemben - olvasható a Greendex oldalán. Fullánkja ugyanis van, sőt, csípése ugyanúgy okozhat allergiás reakciókat, mint a darázs- vagy a méhcsípés, de a kék fadongó közel sem annyira támadó kedvű, mint ezek. Általában elmondható, hogy csak akkor csíp, ha valaki megfogja, vagy ha a fészke közvetlen közelében tevékenykedik.

A kék fadongó magányos típus, és az olyan erdős-fás részeket kedveli, ahol bőven talál magának holtfát, vagy öreg villanyoszlopot, bár a lakkozott felületeket nem igazán kedveli. A korhadó törzsekbe hajszálvékony járatokat váj, s ide helyezi a petéket, vagy visszatér egy előző évihez fészekhez. Amint ez megvan, virágport visz a vájatokhoz, hogy a kikelő lárváknak legyen mit ennie. A lárvák ebben bölcsőben telelnek át, majd tavasszal bábozódnak be, hogy aztán nyár végén már kifejlett példányként repkedjenek. Ez a rovar rendkívül hasznos a beporzás szempontjából, éppen ezért kiemelten fontos, hogy az erdőben mindig találjon magának kidőlt, korhadt fatörzseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?