Óriásméhek lephetik el a magyar erdőket: vigyázz, ha ilyen rovart látsz

Óriásméhek lephetik el a magyar erdőket: vigyázz, ha ilyen rovart látsz

agrarszektor.hu
Az óriási és meglehetően fenyegetőnek tűnő kék fadongó a legtöbbek számára kifejezetten ijesztőnek tűnhet, ám ez a félelem alaptalan. Ez a kékes színben játszó óriási rovar ugyanis teljesen ártalmatlan.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kék fadongó (Xylocopa violacea) a legnagyobb európai méhfaj: egy kifejlett példány elérheti a 2,5-3 centimétert, repülés közben pedig a nyitott szárnyainak köszönhetően a 4-5 centimétert is. Bár meglehetősen félelmetesnek tűnik, egyáltalán nem veszélyes: eldöngicsél a ligetekben, teszi a dolgát, de addig nem támad, amíg az ember nem lép fel támadólag vele szemben - olvasható a Greendex oldalán. Fullánkja ugyanis van, sőt, csípése ugyanúgy okozhat allergiás reakciókat, mint a darázs- vagy a méhcsípés, de a kék fadongó közel sem annyira támadó kedvű, mint ezek. Általában elmondható, hogy csak akkor csíp, ha valaki megfogja, vagy ha a fészke közvetlen közelében tevékenykedik.

A kék fadongó magányos típus, és az olyan erdős-fás részeket kedveli, ahol bőven talál magának holtfát, vagy öreg villanyoszlopot, bár a lakkozott felületeket nem igazán kedveli. A korhadó törzsekbe hajszálvékony járatokat váj, s ide helyezi a petéket, vagy visszatér egy előző évihez fészekhez. Amint ez megvan, virágport visz a vájatokhoz, hogy a kikelő lárváknak legyen mit ennie. A lárvák ebben bölcsőben telelnek át, majd tavasszal bábozódnak be, hogy aztán nyár végén már kifejlett példányként repkedjenek. Ez a rovar rendkívül hasznos a beporzás szempontjából, éppen ezért kiemelten fontos, hogy az erdőben mindig találjon magának kidőlt, korhadt fatörzseket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?