Óriásméhek lephetik el a magyar erdőket: vigyázz, ha ilyen rovart látsz

Óriásméhek lephetik el a magyar erdőket: vigyázz, ha ilyen rovart látsz

agrarszektor.hu
Az óriási és meglehetően fenyegetőnek tűnő kék fadongó a legtöbbek számára kifejezetten ijesztőnek tűnhet, ám ez a félelem alaptalan. Ez a kékes színben játszó óriási rovar ugyanis teljesen ártalmatlan.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kék fadongó (Xylocopa violacea) a legnagyobb európai méhfaj: egy kifejlett példány elérheti a 2,5-3 centimétert, repülés közben pedig a nyitott szárnyainak köszönhetően a 4-5 centimétert is. Bár meglehetősen félelmetesnek tűnik, egyáltalán nem veszélyes: eldöngicsél a ligetekben, teszi a dolgát, de addig nem támad, amíg az ember nem lép fel támadólag vele szemben - olvasható a Greendex oldalán. Fullánkja ugyanis van, sőt, csípése ugyanúgy okozhat allergiás reakciókat, mint a darázs- vagy a méhcsípés, de a kék fadongó közel sem annyira támadó kedvű, mint ezek. Általában elmondható, hogy csak akkor csíp, ha valaki megfogja, vagy ha a fészke közvetlen közelében tevékenykedik.

A kék fadongó magányos típus, és az olyan erdős-fás részeket kedveli, ahol bőven talál magának holtfát, vagy öreg villanyoszlopot, bár a lakkozott felületeket nem igazán kedveli. A korhadó törzsekbe hajszálvékony járatokat váj, s ide helyezi a petéket, vagy visszatér egy előző évihez fészekhez. Amint ez megvan, virágport visz a vájatokhoz, hogy a kikelő lárváknak legyen mit ennie. A lárvák ebben bölcsőben telelnek át, majd tavasszal bábozódnak be, hogy aztán nyár végén már kifejlett példányként repkedjenek. Ez a rovar rendkívül hasznos a beporzás szempontjából, éppen ezért kiemelten fontos, hogy az erdőben mindig találjon magának kidőlt, korhadt fatörzseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?