Falánk kártevő lepte el a halgazdaságokat: mindent elpusztít, amit csak ér

Falánk kártevő lepte el a halgazdaságokat: mindent elpusztít, amit csak ér

agrarszektor.hu
Rettenetes kártevők jelentek meg egy izlandi halgazdaságban, amelyek - továbbterjedésük esetén - nemcsak az állományokban okozhatnak komoly károkat, de a lazac megdrágulását is okozhatják. A halakat egy rákféle parazita, az úgynevezett lazactetű támadta meg, amely extrém esetben tömeges halpusztulást is okozhat. A kártevők ráadásul könnyen alkalmazkodnak a vegyi anyagok ellen.

Izland Westfjords régiójában, egy halgazdaságnak sosem látott méretű tengeri tetűfertőzéssel kell szembenéznie. A rákszerű paraziták kártétele olyan mértékű, hogy már most jelentős mennyiségű halat kellett idő előtt leölni - írta meg a Világgazdaság a The Guardian értesülései alapján. Mint írták, a paraziták legfeljebb 12 karámot fertőztek meg, amelyekben az elmúlt egy hónapban mintegy egymillió hal fordult meg.

A halakat az úgynevezett lazactetű támadta meg, amelyek csak lazachússal táplálkoznak, amelynek során nyílt sebeket okoznak a halak testén. A kártevők jelenléte extrém esetben tömeges halpusztulással is járhat. Berglind Helga Bergsdóttir, az izlandi élelmiszer- és állategészségügyi hatóság, a Mast halbetegségekkel foglalkozó specialistája elmondta, hogy ilyen magas tetűfertőzöttségre Izlandon még nem volt példa.

Irtják a tetvet, de az nem adja magát könnyen

A szakember elmondta, hogy a Mast már vizsgálja az ügyet. Berglind Helga Bergsdóttir szerint aggasztó, hogy a rovarirtó nem pusztította el az összes tetűt, és a fertőzés tovább nőtt, így két-három hét alatt óriási mértékben megszaporodott a tetvek száma. A specialista szerint ezek a tetvek könnyen alkalmazkodnak és egyik módszerük a mutáció, különösen, ha gyógyszereket alkalmaznak ellenük.

Nem kell meglepődni rajta, de létezik a lazacárindex

A lazac olyan népszerű termék, hogy például a Nasdaq tőzsdén vezetik az árindexét, amely egyelőre nem mutatja, hogy hatása lenne az izlandi kártevő inváziójának. De ha már egy olyan hatalmas lazactermelő területét érintené a fertőzés, mint Norvégia, az hatással lehetne a lazac árára, akár a magyar üzletekben is. A skandináv ország a világ lazactermelésének több mint felét adja: ez halak százmillióit jelenti, évi csaknem 2,5 millió tonna mennyiségben. Ezzel szemben az izlandi termelés tavaly 45 ezer tonnát tett ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nasdaqon a november 1-jén közölt heti index szerint a kibelezett lazac kilója 80,1 norvég koronába került, azaz 2550 forintba. Az év elején még 130 korona volt az ár, a nyár végére 70 korona környékére csökkent, azóta inkább emelkedik, de a héten elindult újabb csökkenést aligha a vízitetvek fogják megtörni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?