Rengeteg fertőzött állatot találtak itthon: parazita van az állományokban

Rengeteg fertőzött állatot találtak itthon: parazita van az állományokban

agrarszektor.hu
Már rendelkezésre állnak a juhtartók által beküldött, belső élősködőkre vonatkozó első két vizsgálat eredményei. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az állományok nagy része kokcidiózissal fertőzött, ám a minták legnagyobb része negatív volt mételyek tekintetében.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A minták nem egyenletesen kerültek beküldésre a vizsgálat elvégzésére jelentkező laboratóriumokba. Ezt lehet természetesnek tekinteni, hiszen a laborok ismertsége, az ügyfelekkel való kommunikációja, a mintagyűjtő járatok rugalmassága, a juhtartó gazdákhoz és a beküldő állatorvosokhoz való közelsége/messzesége a preferenciák felállításához vezetett - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

Az állományok nagy része kokcidiózissal fertőzött. Fontos viszont aláhúzni, hogy a minták felnőtt állatokból származnak, és az ezekből megállapított kokcidiózis nem okoz klinikai tüneteket, emiatt a felnőtt egyedek esetében nem szükséges ellene semmilyen kezelést végezni. Az állományszinten kimutatott parazita viszont jelzésértékű, és arra kell ösztönöznie a gazdákat, hogy kokcidiózis elleni megelőző intézkedéseket foganatosítson az ellési időszakban, megvédve ezzel az újszülött bárányokat.

A minták legnagyobb része negatív volt mételyek tekintetében. Ezt nagy valószínűséggel a hangyák, a csigák életmódjával és az igen száraz időjárással lehet összefüggésbe hozni. Szintén az időjárási viszonyok és a csigák, illetve az atkák jelenlétével/hiányával magyarázható az is, hogy a minták legnagyobb része negatív volt tüdőférgesség tekintetében és galandféreg-fertőzöttség tekintetében is.

A kezeléseket tekintve nem lehet elégszer ismételni a következőket:

  • A kezelést mindig egy adott állományra, a vizsgálati eredmények alapján, az állatorvossal konzultálva, a juhok kondíciója, egészségi állapota, termelési fázisának alapján kell elvégezni.
  • Mindig a lehető legkorrektebb súlymérést/becslést kell elvégezni, a választott gyógyszer használati utasítása szerinti adaggal kell kezelni úgy, hogy inkább a nagyobb egyedekhez állítjuk be az éppen használt adagolót.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?