Ezzel az állattal tarol most sok magyar gazda: mindenhol nagyon keresettek

Ezzel az állattal tarol most sok magyar gazda: mindenhol nagyon keresettek

agrarszektor.hu
A 2022 évi nehézségek egy része áthúzódott 2023-ra, emiatt nehezen indult az év a lótenyésztők számára. Összességében tavaly mindenki megtalálta a pozitívumokat. A támogatások továbbra is jelentős szereppel bírnak, de a tenyésztési kedv töretlen. Több tenyésztőegyesületnél a tagok száma, a minőséget képviselő és képzett lovak iránti kereslet, illetve a csikók száma is növekedett.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2023-as év a lótenyésztésben igazán váratlan eseményeket nem hozott - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Az előző év takarmányválsága erre az évre kevésbé volt jellemző, de az inflációs helyzet általánosságban rendkívül nehézzé teszi a gazdálkodást a lótenyésztésben, lótartásban is. Ennek megfelelően növekedésről nem lehet számot adni, de szerencsére érdemben nem is csökkentek a fedeztetési és csikózási számadatok.

Az őshonos fajták területén mindenképp segítség volt, hogy az in situ jogcímek kifizetése időben megkezdődött. Sajnos évről évre küzdelem folyik azért, hogy a tárgyévi nemzeti támogatások forrásaihoz hozzáférjen mindenki. Az Agrárminisztérium ebben az évben a keret kiegészítésére kényszerült, de bízunk benne, és az állattenyésztési szakmai szervezetek azért dolgoznak, hogy a következő évektől magasabb szintű nemzeti forrás álljon rendelkezésre a tenyésztésszervezésben

- tájékozatott Bélley Márta, a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének (MLOSZ) főtitkára.

Szárnyal a sportlótenyésztés

A piacképes, jó minőségű sport-, illetve tenyészállatok árai meglehetősen elszabadultak a világpiacon. Minden jel arra utal, hogy árcsökkenés nem várható, így tenyésztők kihasználva a lehetőségeiket, a tenyésztési törekvéseiket saját használati/ sportló előállítása céljából, illetve a piacra tenyésztés érdekében továbbra is fenntartják - kezdi összefoglalóját Pataki Gergely, a Magyar Sportlótenyésztők és Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesületének tenyésztésvezetője. A megszületett és regisztrált csikók száma változatlanul emelkedő tendenciát mutat, így továbbra is az egyik legnagyobb „aktív” egyedszámmal működő tenyésztőszervezetet képviselik a lovaságazatban.

Népszerű a magyar hidegvérű

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesületnél is feladatokkal teli, mozgalmas évet zártak - tájékozatott évértékelőjében Kassanin Milán, az egyesület ügyvezető elnöke. A ménvizsgák közkedvelt szakmai fórumok lettek, és a ménkatalógusokkal együtt tovább erősítik a magyar hidegvérű ló fajtajellegének helyreállításáért folyó törekvéseket. Az egyesület lovai színvonalasan szerepeltek a hidegvérűek ünnepének számító kaposvári kiállításon, ahol a MÁSZ tenyésztői nagydíjat is egy hidegvérűló-tenyésztő kapta. Az egyesület méltón képviseltette magát Hódmezővásárhelyen és Debrecenben is. Több mint 620 magyar hidegvérű csikót bélyegeztek 2023-ban.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?