Ezzel az állattal tarol most sok magyar gazda: mindenhol nagyon keresettek

Ezzel az állattal tarol most sok magyar gazda: mindenhol nagyon keresettek

agrarszektor.hu
A 2022 évi nehézségek egy része áthúzódott 2023-ra, emiatt nehezen indult az év a lótenyésztők számára. Összességében tavaly mindenki megtalálta a pozitívumokat. A támogatások továbbra is jelentős szereppel bírnak, de a tenyésztési kedv töretlen. Több tenyésztőegyesületnél a tagok száma, a minőséget képviselő és képzett lovak iránti kereslet, illetve a csikók száma is növekedett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2023-as év a lótenyésztésben igazán váratlan eseményeket nem hozott - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Az előző év takarmányválsága erre az évre kevésbé volt jellemző, de az inflációs helyzet általánosságban rendkívül nehézzé teszi a gazdálkodást a lótenyésztésben, lótartásban is. Ennek megfelelően növekedésről nem lehet számot adni, de szerencsére érdemben nem is csökkentek a fedeztetési és csikózási számadatok.

Az őshonos fajták területén mindenképp segítség volt, hogy az in situ jogcímek kifizetése időben megkezdődött. Sajnos évről évre küzdelem folyik azért, hogy a tárgyévi nemzeti támogatások forrásaihoz hozzáférjen mindenki. Az Agrárminisztérium ebben az évben a keret kiegészítésére kényszerült, de bízunk benne, és az állattenyésztési szakmai szervezetek azért dolgoznak, hogy a következő évektől magasabb szintű nemzeti forrás álljon rendelkezésre a tenyésztésszervezésben

- tájékozatott Bélley Márta, a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének (MLOSZ) főtitkára.

Szárnyal a sportlótenyésztés

A piacképes, jó minőségű sport-, illetve tenyészállatok árai meglehetősen elszabadultak a világpiacon. Minden jel arra utal, hogy árcsökkenés nem várható, így tenyésztők kihasználva a lehetőségeiket, a tenyésztési törekvéseiket saját használati/ sportló előállítása céljából, illetve a piacra tenyésztés érdekében továbbra is fenntartják - kezdi összefoglalóját Pataki Gergely, a Magyar Sportlótenyésztők és Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesületének tenyésztésvezetője. A megszületett és regisztrált csikók száma változatlanul emelkedő tendenciát mutat, így továbbra is az egyik legnagyobb „aktív” egyedszámmal működő tenyésztőszervezetet képviselik a lovaságazatban.

Népszerű a magyar hidegvérű

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesületnél is feladatokkal teli, mozgalmas évet zártak - tájékozatott évértékelőjében Kassanin Milán, az egyesület ügyvezető elnöke. A ménvizsgák közkedvelt szakmai fórumok lettek, és a ménkatalógusokkal együtt tovább erősítik a magyar hidegvérű ló fajtajellegének helyreállításáért folyó törekvéseket. Az egyesület lovai színvonalasan szerepeltek a hidegvérűek ünnepének számító kaposvári kiállításon, ahol a MÁSZ tenyésztői nagydíjat is egy hidegvérűló-tenyésztő kapta. Az egyesület méltón képviseltette magát Hódmezővásárhelyen és Debrecenben is. Több mint 620 magyar hidegvérű csikót bélyegeztek 2023-ban.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?