Óriási támogatást kaphatnak most ezek a magyar állattartók: nem árt résen lenni

Óriási támogatást kaphatnak most ezek a magyar állattartók: nem árt résen lenni

agrarszektor.hu
Nagy szükség van a magyar tradicionális lófajták tenyésztőinek elhivatottságára, ugyanis ez az ágazat nagyon megérzi, ha baj van a gazdasággal. Jó hírt jelent azonban az őshonos lótenyésztők számára, hogy januárban két évre ismét beadhatók az in situ kanca támogatási kérelmek, valamint egy évvel meghosszabbították az ex situ mén támogatást.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az időjárás mindig bizonytalan volt, de az utóbbi években egyre szélsőségesebb, ami a lótartónak is sok nehézséget okoz. Erről Bélley Márta, a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének (MLOSZ) főtitkára beszélt, hozzátéve, hogy amennyiben jó éve lesz a takarmánytermelésnek, akkor a tavalyihoz képest kedvezőbben alakulhatnak az árak, de a korábbi szintre történő visszaállásra egyelőre nem lehet számítani - olvasható a Magyar Állattenyésztők Lapjában. A szakember beszélt arról is, hogy az MLOSZ és tagszervezeteinek fontos, hogy a vidékfejlesztési pillérből a tanácsadási támogatás jogcíme elérhető legyen. A költségvetési nehézségek miatt a kifizetésekben nagyobb csúszások vannak és több a bizonytalanság az őshonos VP támogatásoknál is - mutatott rá a nehézségekre a főtitkár. Januárban ugyanakkor újra be lehetett adni az őshonos kanca támogatási kérelmet a 2024 év végéig tartó időszakra.

Évente 700 euró kancánként

Az őshonos kancatámogatás újbóli meghirdetése 2 évre (2023-2024) és a fajlagos támogatási szint 40%-os emelése kancánként 700 euróra komoly segítség néhány tenyésztőnek, főleg akkor, ha a pénz időben megérkezik - amint azt Novotni Péter, a Kisbéri-félvér Lótenyésztő Országos Egyesület ügyvezető igazgatója megjegyezte. A támogatások időben történő kifizetése Horváth Sándor, a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület elnöke szerint most különösen fontos, hiszen a lótenyésztőknek minden forintra szükségük van elsősorban a takarmány vásárláshoz. A szakember azt is elmondta, hogy az ilyen nehéz időszakban a tenyésztők elkötelezettsége lehet a fajta túlélésének a záloga.

Mesterséges termékenyítéssel csökkenthetők a költségek

Az lesz sikeres, aki gyorsabban alkalmazkodik a változó világunkhoz - emlékeztet Rombauer Tamás, a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének elnöke. Az arab fajtacsoport lovai számára a szabad tartás elégséges, jelentős költséget takaríthatnak így meg. Egy kis populáció esetén fontos, hogy kevés, de jól örökítő ménektől származzon a csikók döntő hányada, hogy javuljon a minőség, amely elengedhetetlen feltétele a piacon maradásnak. Sajnos a mének nagy hányada néhány ménesre korlátozódik, a kancatartók az egész ország területén szórtan helyezkednek el. Már nincsenek tenyészkörzetek, ezért a fagyasztott és friss sperma használatának, szállításának és felhasználásának feltételein, a költségek csökkentésével lehet javítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?