Óriási támogatást kaphatnak most ezek a magyar állattartók: nem árt résen lenni

Óriási támogatást kaphatnak most ezek a magyar állattartók: nem árt résen lenni

agrarszektor.hu
Nagy szükség van a magyar tradicionális lófajták tenyésztőinek elhivatottságára, ugyanis ez az ágazat nagyon megérzi, ha baj van a gazdasággal. Jó hírt jelent azonban az őshonos lótenyésztők számára, hogy januárban két évre ismét beadhatók az in situ kanca támogatási kérelmek, valamint egy évvel meghosszabbították az ex situ mén támogatást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az időjárás mindig bizonytalan volt, de az utóbbi években egyre szélsőségesebb, ami a lótartónak is sok nehézséget okoz. Erről Bélley Márta, a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének (MLOSZ) főtitkára beszélt, hozzátéve, hogy amennyiben jó éve lesz a takarmánytermelésnek, akkor a tavalyihoz képest kedvezőbben alakulhatnak az árak, de a korábbi szintre történő visszaállásra egyelőre nem lehet számítani - olvasható a Magyar Állattenyésztők Lapjában. A szakember beszélt arról is, hogy az MLOSZ és tagszervezeteinek fontos, hogy a vidékfejlesztési pillérből a tanácsadási támogatás jogcíme elérhető legyen. A költségvetési nehézségek miatt a kifizetésekben nagyobb csúszások vannak és több a bizonytalanság az őshonos VP támogatásoknál is - mutatott rá a nehézségekre a főtitkár. Januárban ugyanakkor újra be lehetett adni az őshonos kanca támogatási kérelmet a 2024 év végéig tartó időszakra.

Évente 700 euró kancánként

Az őshonos kancatámogatás újbóli meghirdetése 2 évre (2023-2024) és a fajlagos támogatási szint 40%-os emelése kancánként 700 euróra komoly segítség néhány tenyésztőnek, főleg akkor, ha a pénz időben megérkezik - amint azt Novotni Péter, a Kisbéri-félvér Lótenyésztő Országos Egyesület ügyvezető igazgatója megjegyezte. A támogatások időben történő kifizetése Horváth Sándor, a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület elnöke szerint most különösen fontos, hiszen a lótenyésztőknek minden forintra szükségük van elsősorban a takarmány vásárláshoz. A szakember azt is elmondta, hogy az ilyen nehéz időszakban a tenyésztők elkötelezettsége lehet a fajta túlélésének a záloga.

Mesterséges termékenyítéssel csökkenthetők a költségek

Az lesz sikeres, aki gyorsabban alkalmazkodik a változó világunkhoz - emlékeztet Rombauer Tamás, a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének elnöke. Az arab fajtacsoport lovai számára a szabad tartás elégséges, jelentős költséget takaríthatnak így meg. Egy kis populáció esetén fontos, hogy kevés, de jól örökítő ménektől származzon a csikók döntő hányada, hogy javuljon a minőség, amely elengedhetetlen feltétele a piacon maradásnak. Sajnos a mének nagy hányada néhány ménesre korlátozódik, a kancatartók az egész ország területén szórtan helyezkednek el. Már nincsenek tenyészkörzetek, ezért a fagyasztott és friss sperma használatának, szállításának és felhasználásának feltételein, a költségek csökkentésével lehet javítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?