Nincs mit tenni, lépni kell: ezen múlhat most a magyar lótartók jövője

Nincs mit tenni, lépni kell: ezen múlhat most a magyar lótartók jövője

agrarszektor.hu
A lótenyésztők körében a sokszínűség jelen van mind a fajták, mind a 2024-es tervek tekintetében. Egy azonban közös bennük: a lovaságazat népszerűsítéséért és fejlődéséért dolgoznak fáradhatatlanul. A lótenyésztő egyesületek javaslatainak figyelembevételével a támogatások optimalizálására és bővítésére lenne szükség az elkövetkezendő időszakban. A tartástechnológiai és informatikai fejlődés mindenhol közös célként szerepel, emellett a szakmaiságra és a szakemberek képzésére is nagy hangsúlyt szeretnének fektetni az egyesületek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lótenyésztés szolgálata érdekében a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége informatikai fejlesztésbe kezdett az elmúlt években. 2023-ban indították el a honlapjukon elérhető lókeresőt, amelyen az MLOSZ és tagszervezetei által felvett alapadatokból képződő, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által üzemeltetett, hiteles központi adatbázis törzskönyvi lóadatai nyilvánosan elérhetők - olvasható a MÁSZ oldalán. Tavaly már elkezdték, és idén el is indítják ennek a portálnak a továbbfejlesztését, amely által már felhasználói szintű funkciók, elektronikus ügyintézési lehetőségek is megnyílnak - hívta fel a figyelmet az újításra Bélley Márta, a szövetség főtitkára.

Szaporodásbiológiai és lóval való bánásmód tanfolyamokat szerveznek a jövőben

A 2023-ban megvalósult küllemi bírálói tanfolyam után egy inszeminátori képzés indításával a cél az lenne, hogy a tenyésztők ne idegenkedjenek a mesterséges termékenyítés alkalmazásától. A tagok szaporodásbiológiai ismereteit bővíteni szükséges, hogy a jövőben a tenyésztők nagy része képes legyen állatorvos és inszeminátor segítsége nélkül elvégezni saját állatainak termékenyítését. A legjobb az lenne, ha a tenyésztők a vemhességvizsgálatot is maguk tudnák elvégezni. Ezenfelül egy lóval való bánásmód tanfolyam is az egyesület tervei között szerepel, ami a lóápolásra és a felvezetésre fektetné a hangsúlyt. Bocsi Csaba, a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesületének ügyvezető elnöke úgy vélte, hogy fontos a képzés ezen a téren, mert hiába vannak kiváló minőségű tenyészállataink, ha nem tudjuk őket jól bemutatni a világnak.

Folyamatos a technológiai fejlődés

A lovasok, hajtók, a versenyhelyszínek világszinten elismertek, tehát a sportkipróbálásban egyre jobban el van látva az ágazat. Emellett egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a tartástechnológiára és arra, hogy a „kirakat” állandóan optimális képet adjon a vásárlóknak, mely téren a fejlődést az egyik legnagyobb feladatuknak tartják a Magyar Sportlótenyésztők és Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesületénél. Az egyesület szakmai konzultációkkal próbálja felhívni az állattartók figyelmét az állatjólét legmagasabb szintjének elérésére - foglalta össze Pataki Gergely tenyésztésvezető. A magasan képzett szakemberek, a piaci lehetőségek, a kiváló genetikai állományhoz való hozzáférés, a tökéletes és modern technológiai eljárások már mind elérhetőek. Ezeket összességében kell jól használni és alkalmazni, amely egy komplex folyamat. A jövő évi terveik az ebben való közreműködést és segítségnyújtást célozzák.

(Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?