Jön az újabb feketeleves? Súlyos gondok vannak a magyar tejeseknél

Jön az újabb feketeleves? Súlyos gondok vannak a magyar tejeseknél

agrarszektor.hu
Kigazdálkodhatatlan önköltségre számítanak a hazai tejtermelők idén. Nagy szükség lenne a jó átvételi árakra és a fogyasztásbővülésre mind a tej, mind a marhahús tekintetében. A döntéshozóknak fel kellene ismerni, hogy az élelmiszerellátás az alapanyag-termelőknél kezdődik, így meg kell becsülni és nem akadályozni őket. Nem szabad tovább hagyni, hogy a közvéleményt hozzá nem értő, gazdálkodástól távol álló emberek alakíthassák. A termelőknek hosszú távon alkalmazkodni kell a klimatikus viszonyok változásaihoz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az európai nyerstej-átlagár csökkenése megállt, ahogy a főbb európai tejtermékárak is enyhén emelkedtek is az elmúlt időszakban. Azonban a spottejárak a tavalyi év utolsó heteiben sajnos újra esni kezdtek. Az európai nyerstej-felesleg okozta nyomás enyhülni látszik - tájékoztatta a MÁSZ-t a Tej Terméktanács ügyvezetője, Harcz Zoltán. Az uniós tejtermék árak a csökkenésük okán egyre versenyképesebbek, amely az export fellendüléséhez vezethet. Azt azonban, hogy merre indul a piac, nem látjuk. Idehaza mindeközben sok olyan változás várható, melyek miatt rendkívül borúsak a kilátások. A drasztikusan megemelkedő útdíj, az üzemanyagokat terhelő magasabb jövedéki adó, az EPR-díjak mind-mind olyan tényezők, melyek az önköltség jelentős növekedéséhez fognak vezetni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A minimálbér emelkedése várhatóan egy minden dolgozót érintő általános béremelést fog indukálni, míg - iparági információk szerint - a víz- és a szennyvízdíjak is jelentősen emelkedhetnek 2024-től. A tejfeldolgozók belföldi tej- és tejtermék-értékesítése mindeközben folyamatosan esik vissza, az import pedig növekszik. Ezt az elkerülhetetlen költségnövekedést a tejfeldolgozók képtelenek lesznek kigazdálkodni, azt hatékonyságnöveléssel sem lehet majd kompenzálni - főleg, ha közben az eladási volumenek csökkennek, ami maga is rontja a hatékonyságot -, így várhatóan csak áremelések bejelentésével tudják majd tevékenységüket folytatni. Végül a tejipari beruházások is lelassulhatnak, ami pedig középtávon igen rossz hír a hazai gazdaságnak.

A bizonytalanság az időjárási és piaci tényezők terén a jövőben is fennmarad. Emiatt nagyon nehéz tervezni, és a reagálási lehetőségek is korlátozottak. Mihalecz András, a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója óvatosságra int, a kockázatok kerülését és a tartalékképzést javasolja. Ugyanakkor a rugalmasság is fontos, mint a legeltetési technikák terén megjelenő technológiai újítások: az árnyékoló fásítás, a rugalmas szakaszolás vagy éppen az őszi zöldtakarmányokra (facélia stb.) alapozott téli legeltetés alkalmazása. Stratégiai cél lehet a termékenyítési szezon előbbre hozása, kivédendő a nyári hőségnapok okozta rosszabb termékenyülések veszélyét.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2024-es választások okán várhatóan jobban megnyílnak azok a bizonyos források. A keretek nagyjából ismertek, de az ördög a részletekben rejlik. Bízunk benne, a termelők hozzáférnek ezekhez a forrásokhoz, és az önerőt is tudják biztosítani. A legfontosabb pedig, hogy ezek a beruházások meg is térüljenek, ne csak kidobott pénz legyen, továbbá, hogy a hazai és az uniós törvényalkotók és hatóságok olyan környezetet teremtsenek, melyben a termelőknek is megéri dolgozni, ne csak tiltásokkal és különböző előírásokkal kelljen hadakozni! Gondoljanak az alapanyag-előállítókra is, hogy ne okozzon gondot az egészséges, jó minőségű, biztonságos és megfelelő mennyiségű élelmiszer előállítása!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31