2021. október 25. hétfő Blanka, Bianka

Hírek - Állat

Az egész országban beüthet a katasztrófa: kártevők milliói lephetik el a földeket

Felhívást tett közzé a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a fecskék védelme érdekében. Mint írták, a tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van.
 
 

Az MME arra is figyelmeztetett, hogy az elmúlt közel két évtizedben sajnos legalább megfeleződött a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. Ez azért is különösen aggasztó, mert ennek a madárcsoportnak a szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, de társ- és haszonállataink egészsége védelmének szempontjából is. A klímaváltozással ugyanis új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok jelentek meg Magyarországon, nem beszélve az általuk terjesztett kórokozókról. Az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek (és a denevéreknek), melyek természetes úton csökkentik ezek számát.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske legalább egy kilogramm, a muslicától a nagyobb légyig tartó mérettartományba eső repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Figyelembe véve, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében, ez azt is jelenti, hogy legalább kétmillió kilogramm, azaz kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetünkben.

Az MME szerint a hazai fecskeállomány ilyen mértékű csökkenésének három fő kiváltó oka van:

 • az élőhelyek átalakítása (fészkelőhelyek megszűnése) és a táplálékbázis csökkenése (háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, túlzott kemizálás, nem megfelelően végzett szúnyogirtás);
 • a klímaváltozás, ami a fecskéket nem csak a költési időszakban (például a sár fészekanyag hiányával a szárazodó tavaszokon), da az őszi és tavaszi vonuláskor, valamint az afrikai telelőhelyeken is tömegesen pusztítja (szokatlan és kedvezőtlen időjárás, szárazság okozta táplálékhiány stb.,
 • a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek tömeges leverése (gyakran állami és önkormányzati intézményekről), a madarak elüldözése és akár megölése áll.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra is figyelmeztette a lakosságot és a hatóságokat, hogy a közvélekedéssel ellentétben a fecskék tartós, a fecskepárok által akár évtizedeken át használt fészkei egész évben védettek, a fecskefészkek leverése egész évben tilos! Az épületmunkák, felújítások által érintett fészkek a költési időszak szünetében, november 1-je és március 31-e között, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett eltávolíthatóak. Költési időszakban azonban, április 1-je és október 31-e között a fecskefészkek eltávolítása nemcsak tilos, de nem is engedélyez(tet)hető!

Az MME arra kéri az embereket, hogy fészekleverés esetén leggyorsabban és leghatékonyabban néhány soros e-mailben, lehetőleg okostelefonnal is készíthető bizonyító fotókkal együtt, tájékoztassák a hatóságot. Az Egyesület végezetül arról is szót ejtett, hogy levert, vagy más módon elpusztított fecskefészkek pótolhatóak, akár házilag készített, akár az MME webboltjában megvásárolható műfecskefészkek felszerelésével.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó