2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Állat

Bejelentették a britek: változhatnak a madárinfluenza miatti korlátozások

Véget érhetnek a madárinfluenza miatt elrendelt lezárások Nagy-Britanniában. A baromfiak és a befogott vadmadarak kötelező zárt tartásáról szóló rendelkezéseket a hónap végén visszavonhatják, jelentették be Anglia, Skócia és Wales főállatorvosai.
 
 

A kötelező zárt tartást 2020 decemberében vezeték be a szigetországban. A madárinfluenza megállítása érdekében bevezetett intézkedések mind azt a célt szolgálták, hogy megóvják a baromfiakat a vírustól, amit a vadmadarak terjesztettek – írta meg a Western Telegraph. A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztérium (Department for Environment, Food and Rural Affairs – Defra), valamint a skót és a walesi kormányok a baromfiiparral és a baromfitartókkal együttműködve gondoskodott arról, hogy szigorú biológiai biztonsági intézkedések védjék a baromfiállományokat. Ezek segítségével sikerült mostanáig kordában tartani a járványt, és ha március végéig nem lesznek újabb komoly kitörések, akkor lazíthatnak a szigorú szabályokon. Az utolsó megerősített esetet több mint egy hónappal ezelőtt, Skóciában azonosították, még február 12-én.

Noha a madárinfluenza kockázata közepesre mérséklődött, a kitörések veszélye még jó néhány hétig fennállhat. Ennek következményeként a madárinfluenza-megelőzési zónákban (Avian Influenza Prevention Zone – AIPZ) november 11-én bevezetett magasabb fokú biológiai biztonsági intézkedések még nem vesztik hatályukat, ugyanis ezek jelentik a járvány kordában tartásának leghatékonyabb módszerei.

A szakértők szerint a hatékony biológiai védekezés nemcsak a járványos időszakokban fontos, ezért azt tanácsolják a baromfitartóknak, hogy mindenkor alkalmazzák azt. Így megelőzhetőek és enyhíthetőek a jövőbeli esetleges kitörések hatásai. A baromfitartóknak ajánlott a következő két hetet arra használni, hogy felkészítsék a telepek külső részeit a madarak kiengedésére. Ez magában foglalja a kemény felületek megtisztítását és fertőtlenítését, a tavak és más állandó vízfelületek elkerítését és befedését, valamint a vad madarakat elriasztó szerek és berendezések újbóli igénybe vételét. A szakértők mindemellett minden baromfitartónak azt ajánlják, hogy mindenkor tartsák be az extra óvintézkedéseket, mint például a dolgozók ruházatának és munkaeszközeinek, valamint a járműveknek a fertőtlenítését, korlátozzák a nem létfontosságú személyek a telepekre történő belépését, valamint tegyék kötelezővé a dolgozóknak az átöltözést és a cipőcserét, mielőtt a madarak közé mennének.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!