2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Állat

Belelkesültek a kutatók: ez a gigantikus bogár még nagy hatással lehet a járműgyártásra

Egy törésálló páncéllal rendelkező bogár tanulmányozása segítheti a tartósabb és erősebb repülők, valamint épületek tervezését.
 
 

A Nature című folyóiratban publikált tanulmány szerint a Nosoderma diabolicum nevű faj szokatlan páncélja úgy rétegződik és illeszkedik, mint egy kirakósjáték, olvasható a HVG oldalán. Ennek is köszönhetően a dél-kaliforniai erdőkben élő bogár a saját testsúlyánál nagyjából 39 ezerszer nagyobb nyomást is kibír. Ez a bogár szupererős, mondta Pablo Zavattieri, a Purdue Egyetem építőmérnöke, aki kutatótársaival együtt még autóval is áthajtott a rovaron, hogy tesztelje a páncélja erejét.

A kutatók elektronmikroszkópos és CT-vizsgálatot is végeztek a rovaron, hogy kiderítsék, mi teszi ilyen erőssé a külső vázát. Ahogy az a röpképtelen bogarak esetében gyakran előfordul, a faj fedőszárnyai megerősödtek és megkeményedtek az idők során. Közelebbről vizsgálva a kutatók azt is megállapították, hogy a páncélt kirakósszerűen illeszkedő elemek és rétegzett felépítés erősíti. Nyomás hatására a szerkezet lassan megtöredezik és nem egyszerre roppan össze.

Mindez hasznos lehet a mérnökök számára a repülőgépek és egyéb járművek tervezésekor. A szakemberek jelenleg egyebek között csavarokra, hegesztésre és ragasztóanyagokra támaszkodnak a különböző elemek összeillesztésekor, ám ezek idővel meggyengülnek. A Nosoderma diabolicum páncéljával azonban a természet egy "érdekes és elegáns" alternatívát kínál a problémára.

A mostani tanulmány az amerikai légierő egy 8 millió dolláros projektjének része, amelynek célja annak tanulmányozása, hogy a különböző teremtmények, például a sáskarákok és a kanadai vadjuh biológiája miként segítheti ütésálló anyagok kifejlesztését.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu