2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Állat

Brojler Index – A hatékonyság mérőszáma

Többször írtunk már a blogon is a hatékonyság fontosságáról a mezőgazdasági termelésben. Ugyanis a naturália alapon mért hatékonyságnak előbb vagy utóbb meg kell jelennie a pénztárcákban, méghozzá oly módon, hogy az vastagabb lesz. Írtunk már korábban a mérés fontosságáról, mostani bejegyzésünkben ennek manifesztációját mutatjuk be a brojler indexeken keresztül.
 
 

A brojler indexnek igazából két formáját ismerjük, egyik az Európai Broiler Index (EBI) illetve a holland Broiler Index (EPEF). A számításuk az alábbi:

A két mutató vélhetően hasonló eredményeket mutatna ugyanazon rotációnál, a különbség az, hogy az EBI a napi súlygyarapodással számol. A következőkben bemutatott példában a holland broiler indexet fogjuk használni, a könnyebb mérhetőség miatt hazánkban ez inkább elterjedtebb (a vágáskori testtömeg megállapítása pontosabb lehet). A broiler index(ek) tehát az elhullás, súlygyarapodás és takarmányhasznosulást sűrítik egyetlen értékbe, ezáltal könnyen össze tudunk hasonlítani üzemeket, üzemen belül rotációkat stb. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a 400 pont feletti index már igen hatékony termelést mutat.

A hatékonyság fontosságát üzemi példán keresztül is könnyen bemutathatjuk. A bevezetőben utaltunk rá, hogy a hatékonyságnak az év végi eredményekben is meg kell jelennie, ennek az összefüggésnek a bemutatására szolgáljon az alábbi üzemi példa:

Forrás: Dorka-Szőllősi 2016 alapján Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

A fenti ábrákon 12 rotáció naturális- és pénzügyi eredményeinek összefüggését mutatjuk be. A minta elemszáma ugyan alacsony, viszont a 0,9-es korrelációs együttható nagyon szoros összefüggést mutat: ergo ez alapján igazolódik az a hipotézisünk, miszerint a hatékonyság igenis megjelenik a pénzügyi számokban is, azon belül is az eredménykategóriákban, hiszen az árbevétellel nagyon gyenge az összefüggés.

Az Aviagen (a hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvendő Ross hibridek „gyártója”) korábban létrehozta a 400-asok klubját: ide azon termelők kerülhetnek be, akik igazoltan, több rotáción keresztül is 400-as broiler index érték felett tudnak termelni (megj. Magyarországon tavaly 44 ilyen termelőjük volt). Felhívnánk azonban a figyelmet egy érdekes tényre: a 400-as határt 420-asra kellett emelni, ugyanis a teljes partneri körből már nem csak a felső 10 % érte el a korábbi határt! Utóbbi tény is kiválóan mutatja azt, hogy az innováció, a hatékonyságra való törekvés előbb-utóbb mindenképp kifizetődik. Tény, hogy a csirke hízlalás egy kifejezetten jól iparosítható, gyorsan forgó tevékenység. Viszont tegyük fel a kérdést magunknak: vajon a baromfi hízlalás világszintű bővüléséhez mennyiben járult hozzá az, hogy hatékonyan mérik, s ezáltal fejlesztik a termelési tevékenységet? Szerintünk sokban.

Felhasznált források:

Szőllősi László-Dorka Nikolett (2016): A VÁGÓCSIRKE HIZLALÁS NATURÁLIS HATÉKONYSÁGÁNAK GAZDASÁGI SZEREPE EGY MAGYARORSZÁGI KORSZERŰ TELEP ADATAI ALAPJÁN

https://www.fwi.co.uk/livestock/poultry/broilers/the-new-epef-420-broiler-standard-and-how-to-achieve-it

https://poultryperformanceplus.com/information-database/broilers/285-european-broiler-index-or-european-production-efficiency-factor 

Írta: Héjja Csaba – Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu