Agrármatek: Brojlertelep beruházás megtérülése

Agrármatek: Brojlertelep beruházás megtérülése

Takarék Agrár24
2020-ban az bátran kijelenthető, hogy a baromfi a legnépszerűbb húsfehérje a világon. Ez egészen elképesztő eredmény az ágazattól annak fényében, hogy a ma ismert húshibrideket az 1920-as években kezdték el tenyészteni (korábban csirkét csak a tojásának hasznosítása céljából tartották, a húsa másodlagos volt). Azonban azzal, hogy a világ legnépszerűbb húsfélesége a csirke lett, állatjóléti- és élelmiszerbiztonsági előírások sorát kell betartani a termelőknek és feldolgozóknak. Manapság ezek betartásához korszerű, zárt- és szabályozott tartási körülményeket kell biztosítani az állatoknak. Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy vajon milyen időtávon térülhet meg egy brojlercsike hízlaló telep beruházás.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Vajon milyen időtávon térülhet meg egy brojlercsike hízlaló telep beruházás? Az istállóépületek elhelyezését, méretét alapvetően befolyásolja a rendelkezésre álló építési telek fekvése és nagysága. Magyarországon a 2000-res évek végéig 1 000-1 200 m2-es istállók épültek. Mára, annak céljából, hogy a fajlagos beruházási költségeket csökkenteni- a bevételeket pedig növelni tudjuk, az épületek méretei nőttek. Példánkban istállónként 1 400 m2-res mérettel, továbbá teljesen automatizált etető- itató és szellőztető berendezéssel számolunk. Gondolkodjunk nagyban: számoljunk 6 x 1 400 m2 tartástérrel, tételezzük fel, hogy a telekhatáron már rendelkezésre áll a gáz- és villanybekötés, így a telepi infrastruktúrával és a technológiával együtt a beruházási költséget 1,1 Mrd Ft-ra becsüljük (jelen építési költségek és árfolyamhatások miatt).

A megtérülés számításához az egyenlet másik oldala a bevételé. Átlagosan számoljunk évi hat rotációval, vágáskor 18 db/m2 állatsűrűséget, az átlagos vágási súlyt 2,5 kg-ban állapítjuk meg, a hízlalás hatékonyságát 1,65 kg/kg fajlagos takarmányhasznosulási mutató szintjére becsüljük, átlagos vágócsirke átvételi árban 260 Ft/kg-al kalkulálunk. Így az éves elérhető bevételünk: 589,6 millió forint évente. A hatékony hízlalási tevékenységnek köszönhetően EBITDA szinten (állatjóléti támogatásokkal együtt) 25 %-os eredménykulccsal számolhatunk, tehát az éves elérhető eredményünk: 147,4 millió forint. 

Dinamikus beruházásgazdaságossági mutatóval igyekszünk bemutatni a számításainkat, amit a modern pénzügyekben leginkább használt NPV mutató segítségével tesszük. Nettó jelenértéket 12 évre számoltunk, ennek értéke a 10. évben lett pozitív, tehát a beruházás megtérülése, amennyiben figyelembe vesszük a pénz időértékét is, úgy legalább 10 év - hangsúlyozandó, hogy az általunk számolt paraméterekkel.

Forrás: Takarékbank Agrárcentrum saját számítás

A bemutatott számítással gyakorlatilag igazolhatjuk azt, hogy a mezőgazdaságban, amennyiben a száraz közgazdaságtudományi számításokra hagyatkozunk, úgy viszonylag lassú tőkeforgásról beszélhetünk. Fenti számításnál úgy kalkuláltunk, hogy a projekthez nem kapcsolódik beruházási támogatás, amennyiben a beruházó kapna pl. 40 %-nyi állami támogatást, úgy már a megtérülési időt is le tudjuk csökkenteni legalább 7 évre! Összességében tehát külső, vissza nem fizetendő forrás mellett a beruházást, amennyiben vállaljuk az üzemeltetéssel kapcsolatos nehézségeket, úgy még mindig megéri megvalósítani!

Írta: Héjja Csaba - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?