2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Állat

Egészségügyi figyelmeztetés lesz a sörökön, borokon is?

Brit egészségügyi szakemberek szerint a dohánytermékek után az alkoholos italokra is egészségügyi figyelmeztető feliratokat kellene elhelyezni az EU-ban.
 
 

Csütörtökön az Európai Parlamentben brit szakértők előterjesztették javaslatukat, miszerint a jövőben az alkoholos italok csomagolásán is fel kellene tüntetni azok egészségkárosító hatására vonatkozó figyelmeztetést, a dohánycsomagolások esetén kötelezően előírt méretnél azonban kisebbet javasolnak.

A Parlamentben jelenleg az élelmiszerek csomagolásán kötelezően feltüntetendő tápanyag-tartalom és a tápanyag-összetétel ismertetéséről folyik a vita. Ebbe a körbe bele tartoznának az alkoholmentes italok, gyümölcslevek is, azonban a söröket, borokat és párlatokat nem érintette a javaslat.

A brit szakértők szerint az EU példát vehetne az Egyesült Államokról, ahol immár 30 éve bevett gyakorlat az élelmiszerek címkézése. Az alkoholokra történő kiterjesztés pedig felhívná a fogyasztók figyelmét a káros egészségügyi mellékhatásokra.

Az Eurocare brüsszeli szervezet főtitkára korábban már felszólította az EU-t, hogy helyezze előtérbe a lakosság egészségi állapotának megőrzését az alkoholipar érdekeinél, mivel felmérések szerint minden negyedik 15-29 év közötti fiatal férfi haláláért az alkohol a felelős ma az Európai Unióban. Ezen kívül a közúti balesetek közül minden harmadikért szintén az alkohol tehető felelőssé.

Az Eurobarometer felmérése szerint az európaiak 77 százaléka támogatja az alkoholos italok megcímkézését.

Hazai fogyasztóvédők is támogatják

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is azt javasolja, hogy legyen kötelező a szeszes italok csomagolásán feltüntetni az összetevőket, és hívják fel a figyelmet a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeire. 

A civil fogyasztóvédelmi szervezet közleményében rámutat, egyetért azzal, hogy az Európai Unió jogszabályban kötelezővé tenné az élelmiszerek csomagoláson a tápanyag-tartalom és a tápanyag-összetétel ismertetését, ugyanakkor aggályosnak tartja azonban, hogy a tervezetében nem szerepelnek a szeszes italokra vonatkozó szabályok.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu